K
Krispiw
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Halo mam na imię Krzysztof od 2007 do września tego roku pracowałem w Niemczech ( samozatrudnienie) u człowieka który ma żonę Polkę i sam biegle mówi po polsku . Ja sam nieznam języka niemieckiego , dla tego tez założeniem i prowadzeniem mojej firmy w Niemczech zajął sie mój " pracodawca". Przez 5 lat pracowałem tylko u niego za stałe wynagrodzenie ( 1600€) po około dwuch latach poprosiłem go o złożenie wniosku o kindergeld , na początku migal sie od tego a pózniej powiedział ze familien kasse odrzuciło mój wniosek ale on złoży dokumenty do adwokata żeby zaja sie moja sprawa. Na początku tego roku po krotkiej dyskusji z moim kolegom ktury tez mieszka w Niemczech skontaktowałem sie z firma która zajmuje sie odzyskiwaniem kinder Geld . Firma ta poinformowała mnie ze nie dostaje dotacji na dzieci bo zostaje to najprawdopodobniej odpisywane od podatku to kwota około 550€ mój pracodawca wyparł sie tego . Z tego co wiem wystawiał rachunki na mnie plus inne odpisy plus kinder Geld . Po odliczeniu wszystkiego to miał pracownika za darmo . We wrześniu wymeldowalem firmę i odeszlem od niego .. Do dnia dzisiejszego nie dał mi moich dokumentów firmy argumentując to tym ze przekazał je księgowej i muszę zapłacić 2000€ to mogę je odebrać ... Na dzień dzisiejszy domaga sie odemnie dokumentów za rozliczenie jeżeli ich nie dostarcze to grozi mi grzywna ... Czuje sie oszukany przez tego człowieka i wykorzystany przez 5 lat dopisywał pieniądze które mi sie należały to jest około 30 000€ (5lat razy troje dzieci) .... Niewiem co mam dalej robić nie stać mnie żeby chodzić po sadach a za swą naiwność muszę teraz płacić.......