Prosze o pomoz

• Autor wątku Autor wątku Krispiw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krispiw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Halo mam na imię Krzysztof od 2007 do września tego roku pracowałem w Niemczech ( samozatrudnienie) u człowieka który ma żonę Polkę i sam biegle mówi po polsku . Ja sam nieznam języka niemieckiego , dla tego tez założeniem i prowadzeniem mojej firmy w Niemczech zajął sie mój " pracodawca". Przez 5 lat pracowałem tylko u niego za stałe wynagrodzenie ( 1600€) po około dwuch latach poprosiłem go o złożenie wniosku o kindergeld , na początku migal sie od tego a pózniej powiedział ze familien kasse odrzuciło mój wniosek ale on złoży dokumenty do adwokata żeby zaja sie moja sprawa. Na początku tego roku po krotkiej dyskusji z moim kolegom ktury tez mieszka w Niemczech skontaktowałem sie z firma która zajmuje sie odzyskiwaniem kinder Geld . Firma ta poinformowała mnie ze nie dostaje dotacji na dzieci bo zostaje to najprawdopodobniej odpisywane od podatku to kwota około 550€ mój pracodawca wyparł sie tego . Z tego co wiem wystawiał rachunki na mnie plus inne odpisy plus kinder Geld . Po odliczeniu wszystkiego to miał pracownika za darmo . We wrześniu wymeldowalem firmę i odeszlem od niego .. Do dnia dzisiejszego nie dał mi moich dokumentów firmy argumentując to tym ze przekazał je księgowej i muszę zapłacić 2000€ to mogę je odebrać ... Na dzień dzisiejszy domaga sie odemnie dokumentów za rozliczenie jeżeli ich nie dostarcze to grozi mi grzywna ... Czuje sie oszukany przez tego człowieka i wykorzystany przez 5 lat dopisywał pieniądze które mi sie należały to jest około 30 000€ (5lat razy troje dzieci) .... Niewiem co mam dalej robić nie stać mnie żeby chodzić po sadach a za swą naiwność muszę teraz płacić.......

Być może, że Cię oszukiwał, że Cię nie traktował dobrze i źle się z Tobą rozliczał. Ale żadnego odpisu z powodu Twoich dzieci robić sobie nie mógł. Piszesz, że "wystawiał rachunki na Ciebie plus inne odpisy plus Kindergeld ...." To na prawdę jest niedorzeczne, co piszesz. Sprawa ma się tak: ponieważ miałeś zamdeldowanę własną firmą, to Ty powinieneś wystawiać mu rachunki za Twoje usługi, a on płacić Twoje wystawione mu rachunki. A Ty od przychodów uzyskiwanych z zapłaconych Ci Twoich rachunków powinienieś płacić podatek do Finanzamtu, czyli niemieckiego urzędu skarbowego. On nie mógł "odpisywać sobie Twoich dzieci"; przecież to jest bzdura. Masz wziąć od niego całą twoją księgowość, i kazać komuś rozgarniętemu tę księgowość sprawdzić, ponieważ możesz mieć jakiś problem z niem. urzędem skarbowym, czyli z Finanzamtem.

Mial vollmacht do prowadzenia Wszystkiego lacznie z Moim Kontem ja tylko pracowalem......

Jeśli miał pełnomocnictwo (Vollmacht) do dysponowania Twoim kontem bankowym, to natychmiast to pełnomocnictwo odwołaj. Zrób to w Twoim banku; musisz napisać do banku oświadzczenie, że odwołujesz mu pełnomocnictwo lub pojdź do banku, i powiedz im, że chcesz odwołać udzielone mu pełnomocnictwo, a oni zlikwidują u siebie to pełnomocnictwo. Jeśli on dysponował Twoim kontem bankowym, to przejrzyj dokładnie wyciągi z konta i sprawdź, jakich dokonywał operacji na Twoim koncie i które z tych operacji można uznać za kradzież(właściwie za "sprzeniewierzenie" (Veruntreuung/Untreue) Twoich pieniędzy. Jeśli wyciągów nie masz, to poproś bank, aby wydrukowali Ci wszystkie wyciągi za okres, kiedy on miał na Twoje konto pełnomocnictwo; zrobią to na pewno dla Ciebie. Być może, że policzą sobie za to parę euro, tzn. 5,- - 10,- Euro. Jeśli zabierał Ci Twoje pieniądze, to możesz natychmiast złożyć doniesienie na policję lub do prokuratury (Staatsanwaltschaft) o tym, że dokonywał sprzeniewierzenia (Untreue)na Twoją szkodę; jest to przestępstwo z § 266 StGB (Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny). Jak widzisz, sam możesz też coś zrobić i wcale nie jesteś taki bezbronny. W każdym razie nie było i nie ma możliwości, żeby on "odpisywał sobie Twoje dzieci od podatku" w swoich rozliczeniach podatkowych. Natomiast mógł Cię oszukiwać na wiele innych sposobów, a to możesz powoli i skrupulatnie sprawdzić.

Ostatnia edycja:
Powrót