Proszę o porade (178 k.k.)

• Autor wątku Autor wątku lexy29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lexy29

Witam Państwa, jestem nowy na forum takze na początku pozdrawiam wszystkich serdecznie. Mam jedno pytanko , być może z Waszego punktu widzenia bardzo błache ale mi bardzo zależy na jak najszybciej odpowiedzi.
Otóż czy można prosic o uzasadnienie wyroku listownie celem złożenia apelacji?? Pytam ponieważ jestem z woj. Dolnosląskiego a sprawa(posiedzenie??) odbedzie sie w Olsztynie (Mazury) . Przyblizając sprawe dodam że prowadze własną firme usługową a w wakacje bedąc na na mazurach wraz z żona zostalismy zatrzymani jadąc na rowerach do "rutynowej kontroli". Żona na szczęscie była trzeźwa lecz ja niestety byłem wczorajszy(wykazało mi 0,3 czyli jakies 0,6-0,7 promila ) , zostałem zatrzymany na 24 godziny i na drugi dzien przedstawiono mi zarzuty (178 k.k.), prokurator zażądał wyroku w zawieszeniu , grzywny i zatrzymania prawa jazdy na okres 3 lat. Podpisałem to bo nie wiedziałem że nie można sie z tym nie zgodzic lecz jak wróciłem do domu to po namowie znajomych jednak postanowiłem sie od tego odwołać. Pismo o tym ze papiery zostały przesłane do sądu dostałem w piatek i teraz czekam na to posiedzenie. No i teraz tak , czy mozna od tego składac apelacje , jeśli można to czy mozna to zrobic listownie , jeśli tak to co i gdzie pisac (do jakiego wydziału)(pytam ponieważ nie pojade tam specjalnie zawieźć jeden papier a nie wieże że nie mozna tego załatwic przez "polecony"
Wiem , poddałem sie dobrowolnie każe jednak siłą rzeczy nie mając nigdy do czynienia z prawem nie wiedziałem że jednak można sie z tym nie zgodzic . Dodam że nie byłem wczesniej karany I NIGDY NIE PRZYSZŁO MI NA MYSL WSIADAC DO AUTA NAWET PO PIWIE , nie wiedziałem ze za "wczorajszy rower" też mozna stracic prawo jazdy.
Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi .

[cytat="lexy29"] czy można prosic o uzasadnienie wyroku listownie celem złożenia apelacji?? [/cytat]
Można. Datą złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku będzie data stempla pocztowego na Twoim liście. Oczywiście rozsądniej jest wysłać wniosek listem poleconym a nie zwykłym.
[cytat:2qpc7unf] Pismo o tym ze papiery zostały przesłane do sądu dostałem w piatek i teraz czekam na to posiedzenie.[/cytat:2qpc7unf]
No to na apelację jest zdecydowanie za wcześnie.
Na tym etapie możesz np. wziąć udział w posiedzeniu i wycofać swoją zgodę na skazanie bez przeprowadzania rozprawy (na uzgodnioną wcześniej karę) bądź takie cofnięcie zgody zawrzeć w piśmie wysłanym przed posiedzeniem do Sądu. Konsekwencją tego będzie jednak skierowanie sprawy na rozprawę, w której Twój udział co do zasady jest obowiązkowy. Tzn. istnieją sytuacje w których rozprawa może odbyć się pod Twoją nieobecność czy nawet takie kiedy sprawa może być przekazana w pobliże Twojego miejsca zamieszkania (choć tu jest to mało prawdopodobne) ale musisz się liczyć z tym, że jeżeli Sąd uzna Twoją obecność na rozprawie za konieczną to będziesz musiał tam się stawić.

[cytat:2qpc7unf]czy mozna od tego składac apelacje , jeśli można to czy mozna to zrobic listownie , jeśli tak to co i gdzie pisac [/cytat:2qpc7unf]
Niezależnie od tego czy wyrok zapadnie na posiedzeniu czy na rozprawie (po ewentualnym cofnięciu przez Ciebie zgody na wcześniej uzgodnioną karę) to można go skarżyć. Można to zrobić listownie.
Pierwszym krokiem jest złożenie do Sądu który wydał wyrok wniosku o uzasadnienie wyroku na piśmie w terminie 7 dni od daty ogłoszenia wyroku przez Sąd.
Jeżeli wyrok zapadnie na rozprawie a apelację wniesie oskarżony to wyrok II instancji nie może być surowszy niż orzeczenie I instancji. Jeżeli wyrok zapadnie na posiedzeniu w trybie tzw. "dobrowolnego poddania się karze - zasada ta nie obowiązuje (Sąd II instancji może wydać wyrok surowszy nawet po rozpoznaniu apelacji oskarżonego)

Powrót