Prosze o porade jak mam postapić

• Autor wątku Autor wątku monidaga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monidaga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Pracuje od stycznia legalnie jako pomoc domowa-opiekunka,sprzątaczka u 2 starszych osob.Na początku umawiałam sie ,ze mam oplacane świadczenia oraz stałą zapłate na m-c i zwrot za podróż do domu i z powrotem.
Facetka jednak zdecydowanie odmowiła zwrotu za bilet w chwili gdy doszlo juz do faktu ,po prostu wycofala sie z wczesniejszej umowy .Dodam ,ze jestem tez kierowca i wszedzie ja worze.Zarządalam wiec dodatkowej zaplaty za moją jazde -takze odmowiła.Gdzie mam szukac pomocy ,jak to prawnie załatwić?
Nie po to zdecydowałam sie na rozłąke z rodziną zeby byc wykorzystywana przez cwanych Niemców .Dodam ,ze mam umowe na razie na 6 m-cy.

Trzeba bylo ujac pisemnie zakres obowiazkow, to by nie bylo teraz bezsensownych dyskusji.

Skoro ci nie chce placic za szoferowanie, to przestan to robic, a pod wzgledem "prawnym" bedzie trudno cos osiagnac, bo bedzie tzw. Aussage gegen Aussage, czyli jedna wypowiedz ustna wobec innej wypowiedzi ustnej

Ok.rozumie a jak sie przedstawia zwrot za bilet do Polski?
Do domu jezdze co 3 m-ce mysle ze to nie duzy koszt w porownaniu gdy 2 osoby zazwyczaj zmieniaja sie co 6 tyg i maja oplacany bilet

Nie ma zadnych ogolnych przepisow zobowiazujacych pracodawce do zwrotu kosztow przejazdu pracownika do domu raz na ile czasu.

Dlatego wszystkie wazne punkty umowy o prace trzeba regulowac pisemnie, wtedy nie ma dyskusji, ze ktos obiecal, a nie dotrzymuje. #

Jak chcesz teraz to wymusic? Jak kobieta sie uprze, ze ci nie zaplaci, to nic na to nie poradzisz. Mozesz zmienic pracodawce i u nastepnego wszystko zapisac w umowie

Dzieki, jak zwykle Polak madry po szkodzie

No niestety, wiele osob z Polski sadzi blednie, ze wszyscy Niemcy to ludzie porzadni, bo przeciez "niemiecki porzadek" itd. A tymczasem tu jest tez dosyc duzo kombinatorow i lepiej sie z gory zabezpieczac pisemnie, jak ktos zaczyna krecic i sie miga od podpisania takiej umowy, to na 99% bedzie potem probowal kombinowac i nie warto wchodzic w taki interes,

Powrót