prosze o porade w sprawie NIP-u

• Autor wątku Autor wątku Różyczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Różyczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Nie jestem pewna czy pisze w dobrym dziale (jeżeli nie to proszę o przeniesienie tematu). Sprawa wygląda następująco, jestem studentką, nie posiadam numeru NIP. Teraz mam zamiar zacząć inwestycje na giełdzie, ale do założenia rachunku jest potrzebny NIP, z drugiej strony nie mogę otrzymać NIPu bo nie mam jeszcze założonego rachunku i kółko sie zamyka. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Wiem że mój kolega w takim przypadku musiał pisać odwołanie i rozmawiać z kimś. Chciałabym tylko zapyta czy nie można tego rozwiązać w prostszy sposób. Dodam jeszcze że mój ojciec ma firmę jednoosobową i mógłby podąć dane na tym formularzu, tylko czy nie zostałby obciążony za to jakaś karą jeżeli nie podejmuje u niego pracy. Z góry dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Coś pokręciłaś. Jak nie masz NIP-u to idziesz do swojego urzędu skarbowego i składasz wniosek o przyznanie NIP-u, czekasz ok dwóch tygodni i powinnaś dostać listownie informacje o przyznaniu. No chyba że pod skrótem NIP nie kryje się numer identyfikacji podatkowej.

http://www.is.wroc.pl/podatki/nip/
http://www.us-fabryczna.wroc.pl/index.php?id=29
Podatnicy dokonują zgłoszenia identyfikacyjnego samodzielnie lub za pośrednictwem płatnika. Złożenie takiego wniosku wszczyna postępowanie w sprawie nadania NIP, które kończy się stosowną decyzją urzędu skarbowego.
Zgłoszenie identyfikacyjne składa się jednokrotnie.
Osoby fizyczne samodzielnie obliczające zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych lub samodzielnie opłacające go w formach zryczałtowanych dokonują zgłoszenia identyfikacyjnego nie później niż w terminie złożenia pierwszej, od dnia wejścia w życie ustawy o NIP, deklaracji dotyczącej tej zaliczki albo dokonania wpłaty zryczałtowanego podatku.

Jak wynika z powyższego - nie ma żadnych przeszkód aby NIP-3 wysłać pocztą, a Naczelnik US ma obowiązek nadania NIP o ile nie był już on wcześniej nadany.
Nie ma też żadnych ograniczeń kiedy najwcześniej należy złożyć wniosek NIP-3. Samodzielnie oblicza się także podatek PCC i tu nie ma żadnego pośrednika, a podatnik jest jednocześnie płatnikiem podatku. Odmowa przyjmowania zgłoszenia składanego osobiście to tylko wymysł niektórych pracowników US - należy wówczas udać się do Naczelnika US lub wysłać pocztą listem poleconym, najlepiej za pokwitowaniem odbioru.

[cytat="ong23"] jednak wytyczne IS nie pozwalają przyjąć NIP-3 bez co najmniej:
- pieczątka płatnika w części E zgłoszenia NIP-3,
- ksero umowy o zatrudnieniu (obojętnie jakim),
- rachunek bankowy,
- jakiekolwiek deklaracje zarejestrowane w POLTAXie.
i sama deklaracja o chęci zostania podatnikiem nie wystarczy aby nadano NIP

[/cytat]

Bzdura, jaka jest podstawa prawna żeby tego wymagać? Co kogo obchodzi czy mam rachunek w banku? Osoba fizyczna nie ma obowiązku posiadania takiego rachunku. Po co ksero umowy o pracę? Co za idiota to wymyślił?

[cytat="ong23"][lex:3tczvp18]Art. 2.
1. Osoby fizyczne, osoby prawne, jednostki organizacyjne nie mające osobowości prawnej , które na podstawie odrębnych ustaw są podatnikami, podlegają obowiązkowi ewidencyjnemu oraz otrzymują numery identyfikacji podatkowej, zwane dalej "NIP".[/lex:3tczvp18]

[/cytat]
Gdzie tu jest mowa o tym co Pan pisze?
Na tej podstawie żądają tych wszystkich dodatkowych formalności?
Jeszcze raz powtarzam - bzdura.

Na podstawie właśnie odrębnej ustawy można być podatnikiem podatku PCC i nie mieć płatnika podatku/pracodawcy.
Jeśli się nie miało wcześniej nadanego NIP, obowiązkiem Naczelnika US jest nadanie tego numeru zgodnie ze złożonym samodzielnie przez podatnika druku NIP-3. :)
W przypadku składania zgłoszenia identyfikacyjnego NIP-3 nie są wymagane żadne inne dokumenty.
Co innego jeśli chodzi o NIP-1.

Ustawa z dnia 13 października 1995 r.
o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników mówi:

Art. 6. 6. Podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych, którzy samodzielnie obliczają zaliczki na ten podatek lub opłacają go w formach zryczałtowanych, dokonują zgłoszenia identyfikacyjnego nie później niż w terminie złożenia pierwszej, od dnia wejścia w życie ustawy, deklaracji dotyczącej tej zaliczki albo dokonania wpłaty zryczałtowanego podatku.
7. Podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych nie wymienieni w ust. 6 dokonują zgłoszenia identyfikacyjnego nie później niż w terminie złożenia pierwszego, od dnia wejścia w życie ustawy, zeznania rocznego, z zastrzeżeniem art. 8.

Nic nie sprawdzą, gdyż dopóki nie mam NIP, to nie składam PCC. :D
Ja przytoczyłem oficjalne stanowisko IS we Wrocławiu i w pełni je popieram.
"Podatnicy dokonują zgłoszenia identyfikacyjnego samodzielnie lub za pośrednictwem płatnika."

Przyznam, że w swoim US też przeprowadziłem "poważną" telefoniczną rozmowę z pewną urzędniczką, która nie chciała przyjąć od petenta NIP-3, ale gdy poprosiłem o przełączenie rozmowy na Naczelnika US, od razu "zmiękła" i już więcej zastrzeżeń nie miała. :roll:
Petent ten, od razu przy okienku, z komórki zadzwonił do mnie z prośbą o interwencję. :wink:

Ja jeszcze dodam, że samo skuteczne złożenie zgłoszenia nie zamyka sprawy. Problemem jest wadliwa redakcja formularza NIP - 3. Z jego treści nie można się dowiedzieć, czy zgłoszenie jest zupełne, czy nie :) A to w kontekście art. 5 ust. 4b u.ew.pod. (jezeli blok E jest czysty). Zaczyna się dochodzenie: a po co ? a na co ?

Trudno jest przekonać aparat, że jak nie ma przedmiotu, to nie znaczy, że nie ma podmiotu.

Trzeba udowadniać, że często posiadanie nipu warunkuje dopiero możliwość powstania przedmiotu opodatkowania. Czyli notorię powszechną.

Jeszcze jedno. Są rubryki "data zamieszkania" i "data zameldowania". W nowych dowodach osobistych nie ma daty zameldowania , większość ludzi nie pamięta dokładnej daty zameldowania (ja też nie pamiętam). :)

Teraz trochę relaksu.
Pamiętam, jak pewien wysoki urzędnik ministerstwa finansów (z tytułem naukowym) udzielał w tv wyjaśnień w sprawach podatkowych.
Otóż z przejęciem wyjaśniał, żę na druku PIT-4 znajdują się nazwiska pracowników i na podstawie tych PIT-ów można ustalić czy i ile zaliczek na podatek odprowadził pracodawca za poszczególnych pracowników.
Nie dziwmy się więc, że niektóre druki są absurdalne, niektóre wyjaśnienia są (za przeproszeniem) idiotyczne, a niektórzy urzędnicy interpretują prawo tak jak im jest wygodnie. :)

Powrót