prosze o porade w sprawie praw do dziecka

• Autor wątku Autor wątku marta80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam...moze ktos pomoglby mi udzielajac kilku odpowiedzi.mieszkam w niemczech od 10 lat(nie mam obywatelstwa).od 6 lat jestem w zwiazku z turkiem ktory mieszka tutaj juz jakies 30 lat ale rowniez nie ma obywatelstwa.przy wyrabianiu aktu urodzenia dziecku nie pozwolilam aby figurowal w akcie jako ojciec.dziecko nosi moje nazwisko.z tego co sie orietuje to w takim razie mam calkowite prawa do dziecka a on nie ma wcale??? czy sie myle?? mam zamiar wyjechac z dzieckiem do innego miasta w niemczech za kilka miesiecy i jestem pewna ze moj partner napewno bedzie temu przeciwny.moje pytanie do was kochani czy ma on mozliwosc starania sie o przyznanie mu praw do dziecka? jakie ma na to szanse i czy jest jakas mozliwosc co moglabym zrobic zeby ich nie dostal? z gory dziekuje za odpowiedz

Dodam jeszcze ze po narodzinach dziecka w jobcenter podal ze jest ojcem,krotko po tym zmienil miejsce zameldowania takze od tego czasu oficjalnie mieszkamy osobno i on placi dobrowolnie alimenta na dziecko.

Ostatnia edycja:
jak juz wczoraj wspomnialam w ponizszym temacie..nazwisko tu nie gra zadnej roli(czy jest na akcie czy nie)tu nie jest tak jak w Polsce
tu sie liczy uznanie dziecka,,i czy ojciec ma sorgerecht,,(prawa)jezeli nie byliscie malzenstwem,,normalnie to masz sama prawa(chyba ,ze dales je rowniez jemu podpisujac Sorgerechtserklärung(w Jugendamt tam gdzie uznania robią)
Sorgeerklärung – Wikipedia

moze miec dziecko jego nazwisko po uznaniu(ale on nie ma praw)od tego roku a wlasciwie tego miesiaca maga ojcowie dzieci nieslubnych wystapic do sadu a prawo dla dziecka i uzyskaja takowe(co wczesniej od lat bylo niemozliwe)
http://www.spiegel.de/panorama/justiz/0,1518,709840,00.html
info w linku

jezeli nie jest uznane(przed urzednikiem czy w sadzie) i nie macie Vaterschaftsanerkennung to na dzien dzisiejszy dla dziecka jest obcym

bez uznania i tego dokumentu Vaterschaftsanerkennung nawet gdybyś życzyła sobie nikt nie wpisze jego nazwiska na akt urodzenia,,a i sprawa aliment skomplikowana,,(np,,panstwo placi alimenty tylko na uznane)

co powiesz na to,,dziecko w Polsce nosi nazwisko ojca(ojciec ma prawa,,musi podpisywac paszport itd)po przyjedzie do niemiec nie ma praw(bo tu prawo dziala inaczej) nie musi wydac zgody nawet na paszport Niemiecki(wystarczy pobrac dokument z Jugendamt ,ze nie bylo slubu i prawa ma tylko matka)oczywiscie caly czas mowa o nieslubnym dziecku
bo mi sie to prawo podoba

Ostatnia edycja:
ale cos mi sie obilo o uszy, ze od pewnego czasu ojcowie biologiczni moga w postepowaniu sadowym wbrew woli matki wystapic o test genetyczna na uznanie ojcostwa i wtedy wyjdzie ze on jest ojcem biologiczny. A pare tygodni temu sady niemieckie wzmocnily prawo ojcow biologicznych do kontaktow z nieslubnym dzieckiem.

Pytanie tylko, czy Turek mieszkajacy w Niemczech moze wystepowac o uznanie ojcostwa (Vaterschaftsfeststellungsklage) wobec obywatelki polskiej w mysl prawa niemieckiego, jesli ani on ani ona nie maja obywatelstwa niemieckiego

Nie mamy Vaterschaftsanerkennung i nie podpisalam Sorgerechtserklärung.od samego poczatku nie chcialam zeby mial jakiekolwiek prawa do dziecka.jezeli wystapi on o prawa do dziecka i je uzyska czy bedzie mogl wyrobic dziecku paszport bez mojej zgody lub w jakis inny sposob wyjechac z dzieckiem za granice? tzn czy w jakikolwiek sposob moglby mnie do tego zmusic przez sad lub cos innego zebym zezwolila mu na wyjazd z dzieckiem do turcji np pod pretekstem odwiedzin dziadkow?

pogodniak skoro polka mieszkajaca w Niemczech dostaje z tej samej instytucji unterhaltsvorschuss(bo ojciec zamieszkaly w Polsce nie placi)to mysle ,ze i uznanie da sie zrobic

marta80 napisał:
Nie mamy Vaterschaftsanerkennung i nie podpisalam Sorgerechtserklärung.od samego poczatku nie chcialam zeby mial jakiekolwiek prawa do dziecka.jezeli wystapi on o prawa do dziecka i je uzyska czy bedzie mogl wyrobic dziecku paszport bez mojej zgody lub w jakis inny sposob wyjechac z dzieckiem za granice? tzn czy w jakikolwiek sposob moglby mnie do tego zmusic przez sad lub cos innego zebym zezwolila mu na wyjazd z dzieckiem do turcji np pod pretekstem odwiedzin dziadkow?

no to czyli dziecko nieuznane?
to czym sie martwic,,jak nie poleci do sadu,,to narazie sie nie martw
paszportu bez Twojej zgody nie wyrobi,,

jedynie w Turcji,,hi hi,,bez matki i bez dziecka,,a przyjechal Turek z paszportem
mam dobra kolezanke ,ktora zyje z Turkiem juz 25 lat(tylko ze on to juz jak pol polak)spoko

Ostatnia edycja:
Nie dziecko nie jest przez niego uznane.(i dzieki bogu;-)..bede oczywiscie probowala go namowic na zgode zebym mogla wyjechac z dzieckiem ale na wszelki wypadek wolalam sie upewnic co mnie czeka jezeli sie nie zgodzi i sadzic bedzie sie chcial.przypuszczam ze on jak on ale rodzika jego napewno tak lekko mnie nie posci:(

Na razie jest nieuznane, ale jesli do dziecko to chlopiec, a oni maja do dzieci inne podejscie, i mu cos odbije i wystapi do sadu o ustalenie ojcostwa, to wtedy w mysl prawa tureckiego dziecko bedzie mialo automatycznie obywatelstwo tureckie, nikt mu nie zabroni wyrobic dla dziecka tureckiego paszportu, na granicach teraz nie ma kontroli, wyjedzie z dzieckiem na wegry, tam wyciagnie turecki paszport dziecka i pojedzie dalej bez zadnych klopotow

Artikel 2
Ein unehelich geborenes Kind einer ausländischen Mutter erwirbt von Geburt an die türkische Staatsangehörigkeit, wenn es durch
a)Ehelichkeitserklärung
b)gerichtliche Feststellung der Vaterschaft

in ein Verwandtschaftsverhältnis zu einem türkischen Bürger tritt.

moja kolezanka mieszkala tu na na czarno,bez meldunku,,urodzila dziecko turka,,turek go nie uznal (on mial wtedy jeszcze tylko Tureckie obywatelstwo)i zone(Turczynke)sam rozwod trwal 5 lat

kolezanka miala klopot z wyrobieniem paszportu Polskiego,,bo podpis ojca itd(wiadomo jak w polskich urzedach)on sie zdenerwowal ..wsiadl w samolot i za tydzien przywiozl paszport Turecki dla dziecka

ja nie wiem jak on to zrobil,,bez uznania,,no ale tam to mozna nawet daty urodzenia pozmieniac,,bo tak robili niektorzy,,zeby kindergeld czy cos tam,,dluzej brac,,

a to bardzo proste jak on to zrobil, nie podalem punktu (c)

c)Anerkennung der Vaterschaft

On po prostu poszedl w turcji do urzedu stanu cywilnego oswiadczyl, ze uznaje dziecko za swoje, wystawili mu turecka metryke urodzenia i na tej podstawie dostal paszport turecki

A ze mial slub w tym czasie nie gra roli, przeciez zonaty facet moze miec romans z inna kobieta, z ktorego urodzi sie dziecko i moze to dziecko uznac, slub z inna kobieta nie ma tu nic do rzeczy,

no chyba tak....z tego co mi opowiadala kolezanka,,to bylo to bardzo szybko zalatwione i dosyc prosto,,
ona dostala z Niemiec bilet w jedna strone,,zeby wrocic do Polski z dzieckiem
on pojechal za nia do polski i potem tak zalatwil ten paszport a wiec dziecko wrocilo na Tureckim tu do niemiec,,(teraz sa malzenstwem juz od dawna i maja wszyscy Niemieckie obywatelstwo)

O GOTT!!! ale zescie mnie teraz wystraszyli...tzn ze jezeli bedzie chcial wywiesc corke to tak czy inaczej sa sposoby? Jezu to co ja mam zrobic zeby jakos sie przed tym zabezpieczyc?

po pierwsze najlepszym wyjsciem sa jakies dorosle kontakty miedzy rodzicami a nie bawienie sie we wzajemne przechytrzanie sie

Poza tym skoro on tu mieszka w Niemczech, nie bedzie przeciez porywal corki, bo musial by z nia uciekac poza unie europejska i nigdy sie tutaj juz nie pokazywac, a to chyba malo prawdopodobne

RE: jak wyjechac z dzieckiem bez zgody partnere?

Jeżeli w akcie urodzenia nie figuruje jako ojciec, to go urzędy na razie też za takiego nie uważają. Nie ma więc także żadnych praw rodzicielskich. Możesz robić z dzieckiem, co chcesz. Jeżeli Turek będzie chciał uzyskać prawa rodzicielskie, będzie musiał przed sądem udowodnić, że jest ojcem. n.p. za pomocą testu genetycznego (Vaterschaftstest).

RE: jak wyjechac z dzieckiem bez zgody partnere?

nie moge juz edytowac,

dam ,tylko przyklad
idzie matka samotna zlozyc wniosek na paszport dla dziecka...nie wystarczy akt na ktorym nie ma nazwiska ojca..ona musi isc do Jugendamt po dokument na ktorym pisze kto ma prawo do dziecka..tak samo gdyby skladala wnioski o obywatelstwo tez tego wymagaja a co najwazniejsze w szkolach i w bankach przy zakladaniu Sparbuch

Powrót