Proszę o poradę

• Autor wątku Autor wątku RafaW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RafaW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawa wygląda tak mojej dziewczyny ojciec przepisał połowę domu swojej siostrze i ona wysłała pismo(napisała je sama n kąpie) ,aby mama mojej dziewczyny wyznaczyła polowe domu, budynków gospodarczych i płaciła jej za to co miesiąc 1000zł . Zastrzegła sobie także ,że nie mogą nic bez jej wiedzy robić z ta wydzielona połową domu. Wydaje mi się to absurdalne, że to ona każe im to robić. Jak ma sprawę to powinna sama wynająć odpowiedniego człowieka co wyznaczy jej tą "połowę" domu i działki. Rozwód mama mojej dziewczyny wzięła z nim w 98r., remont mieszkań i domu(ocieplenie ,otynkowanie, okna itp.) zrobiły one za swoje pieniądze i maja na wszystko papiery, nie wiem czy to ważne, ale woda, prąd itp. są na matkę. Co o tym sądzicie? W domu mieszka dziewczyna jej mama i młodszy brat. Ja sądzę ,że nie powinny nic same robić bo wysłała jakiś świstek napisany na kąpie. Uważam ,że chce zastraszyć i pokazać co to nie ona. Lecz chciałbym się dowiedzieć co na to prawo?
Zapomniałem dodać mają jak coś godzić się na taki dobrowolny podział majątku i budynków gospodarczych, za które ta kobita chce aby płacili jej 1000zł. Czy może powiedzieć stanowcze NIE. Nic nie włożyła w remont itp. i nie bierze pod uwagę, że ktoś może nie mieć kasy na płacenie 1000zl co miesiąc. A jeszcze jedno może to być ważne został wyeksmitowany w październiku , załatwili mu jakieś lokum i mieli płacić za nie czynsz lecz on nie chciał. Ta połowę domu przepisał przed październikiem na swoją siostrę.
Za pomoc dziekuję.

jeżeli rodzice byli malżeństwem to mieli majątek wspólny (chyba ze zawierali jakies umowy majątkowe). jezeli małzeństwo ustało to rodzice stali się współwłascicielami swojego dotychczas wspólnego majątku po 1/2. Ojciec mial prawo darować połowę domu komu chciał. Proopnuję przeprowadzić podział majątku - jeżeli nie ma zgody co do sposobu tegoż to matka musi wystąpic do sadu ze stosownym pozwem - trzeba pozwac ojca i jego siostrę. w trakcie tego postpowania można ustalić nakłady poniesione na dom.

Powrót