proszę o poradę

• Autor wątku Autor wątku beatrice75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beatrice75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam
od jakiegoś czasu dzwoni do mnie firma windykacyjna "kruk" i upomina się o zapłacenie jakiegoś długu za rachunek telefoniczny z 2003 roku , teraz wraz z odsetkami przez te 9 lat kwota wynosi już ponad 4.000 zł , nie pamiętam żebym nie zapłaciła w tamtym czasie jakiejś faktury za telefon , a tu nagle po tylu latach dostaję telefon że muszę zapłacić ponad 4 tys. zł , ja nawet nie mam już tych kwitków o zapłaconych fakturach bo nie sposób trzymać wszystkie faktury przez tyle lat , czytałam w gazecie że po 3 czy 5 latach coś takiego ulega przedawnieniu, proszę o pomoc w tej sprawie , co robić ?
pozdrawiam

Poczytaj forum...Odpowiadaliśmy setki razy, na identyczne wątki. Zerknij winidykacja - instrukcja postępowania z firmami windykacyjnymi

beatrice75 napisał:
witam
od jakiegoś czasu dzwoni do mnie firma windykacyjna "kruk" i upomina się o zapłacenie jakiegoś długu za rachunek telefoniczny z 2003 roku , teraz wraz z odsetkami przez te 9 lat kwota wynosi już ponad 4.000 zł , nie pamiętam żebym nie zapłaciła w tamtym czasie jakiejś faktury za telefon , a tu nagle po tylu latach dostaję telefon że muszę zapłacić ponad 4 tys. zł , ja nawet nie mam już tych kwitków o zapłaconych fakturach bo nie sposób trzymać wszystkie faktury przez tyle lat , czytałam w gazecie że po 3 czy 5 latach coś takiego ulega przedawnieniu, proszę o pomoc w tej sprawie , co robić ?
pozdrawiam

sprawa jest przedawniona. Jak zadzwonią nast razem można im to powiedzieć. Jak pójdą do Sadu należy podnieść zarzut przedawnienia. Natomiast w sytuacji gdy zostanie dokonany wpis do big to sprawa troszke sie komplikuje, ze wzgledu na fakt że co prawda przedawniony dług po podniesieniu zarzutu traci ochronę prawną - ale nie zmienia to faktu że dług istnieje, i jak zostanie pani wpisana do big to można zapomniec np o tel na abonament itp.

Powrót