proszę o poradę

• Autor wątku Autor wątku PaulinaXXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaulinaXXX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam chciałam spytać czy firma windykacyjna może dzwonić do sąsiadow i o mnie pytać , czy to zakazane podobno w tamtym roku wszedł taki przepis, czy to nie jest nękanie, ze mną nikt się nie kontaktował jeszcze nawet przez pocztę i nie wiem o co chodzi. Jak oddzwoniłam to konsultantka nie znalazła mnie u siebie w bazie danych, prosiła o nazwisko i date urodzenia, ale nic nie znalazła i nadal nie wiem o co chodzi. Poradzcie proszę,bo ja nie mam długów a tu takie telefony

Zgodnie z prawem to są działania zastrzeżone dla "detektywów", ale w praktyce kto może zabronić zadzwonić do osoby trzeciej:) Jeżeli dochodzi do naruszenia prawa można sprawę zgłosić do prokuratury, ale z tego będzie jeszcze więcej zamieszania.

Najlepiej przeczekać albo spłacić zobowiązanie.

tylko ja go nie mam, Oddzwaniałam do nich i nie znależli mnie w swojej bazie danych i nie wiem o co chodzi, może szukają mojego byłego męża bo on miał kredyty zaciądnięte bez mojej wiedzy i teraz jego szukają
sama nie wiem o co chodzi

To skoro jego szukają to w czym problem? Niech dzwonią - oni płacą rachunki za te telefony:)

witam,
w firmie solid security podpisałam weksel in blanco który nie posiada umowy wekslowej. Musiałam w firmie przepracować 36 miesięcy i byłby on anulowany ale przepracowałam 19 miesięcy i w 2010 zostałam zwolniona bez podania przyczyny rozwiązania umowy. Dwa miesiące temu otrzymałam pismo że muszę spłacić ten weksel więc poprosiłam o kopię tego dokumentu i po ciężkich prośbach został mi on łaskawie wysłany ale bez umowy o którą też prosiłam mimo że wiem że jej nie ma. Czy w takim razie muszę go spłacić? Czy jest on ważny bez umowy?

Każdy weksel można zakwestionować. Pytanie czy roszczenie jest czy go nie ma. Jeżeli jest to ten weksel mogą wykorzystać, jeżeli roszczenia nie ma to radzę natychmiast zawiadomić Prokuraturę o próbie wyłudzenia pieniędzy, to ich uciszy.

co to znaczy dokładnie? to roszczenie?

sam weksel in blanco można zakwestionować. Pytanie - za co oni chcą pieniądze? i czy mają rację że je chcą?
Z solidem radzę uważać bo mają dobrych prawników i bardzo skutecznego komornika

no właśnie o to chodzi że otrzymałam od nich kopie tego weksla tzn. jest to załącznik 2a i załącznik 3... tylko do czego te załączniki jak nigdy umowy wekslowej nie podpisałam:rolleyes:
Domyślam się że są skuteczni ale też oszukują ludzi i naciągają bo myślą że się ktoś wystraszy i od razu bez żadnej porady kogoś odpowiedniego zapłaci.
Nie wiem po prostu czy taki weksel in blanco bez umowy jest ważny....

Jest ważny. Nawet gorzej - weksel bez umowy nie daje Ci podstaw do bronienia się stosunkiem podstawowym, którego wówczas po prostu nie ma. Jest za to weksel stwierdzający istnienie danej wierzytelności.

Witam

Od firmy Intrum dostałem propozycje umorzenia "50% zadłużenia" oraz ugody.
Kiedy na nią odpowiedziałem to już nie było "50% zadłużenia" tylko zrobiło się 50% procent odsetek. Czy jest to próba oszustwa? Zadłużenie to zadłużenie, a odsetki to odsetki chyba że nie rozumie czegoś. Czy takie zagrywki są zgodne z prawem?

Powrót