proszę o poradę

• Autor wątku Autor wątku RYBUSIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RYBUSIA

Użytkownik
Odpowiedzi
45
W tamte święta umarła mi matka miała działke z domem (ja mam siostrę)działka jeszcze za życia matki po smierci ojaca została podzielona na 3 części. Wyrok zapadł w 1995 roku. Teraz mama zostawiła testament w którym zapisała mi swoją całą część i napisała że przepisuje mi cały dom. Złożylismy wniosek do sądu o to aby "zalegalizowano" testament sędzia wydał wyrok ze wszystko co mama napisała w testamencie w całości jest moje . I teraz nasówa się pytanie bo w testamencie pisało cały dom a siostra upiera się że poprzedni wyrok też jest ważny i chce się wprowadzić do części domu . Nie wiemy co robić sędzia mi powiedział że mogę już wszystko załatwiac u notariuszy ale my ciągle nie wiemy co należy się mojej siostrze.

proszę o odpowiedź ponawiam pytanie

treść postanowienia to

"sąd stwierdza spadek po xxx z domu xxx córce xxx i xxx zmarłej w dniu xxx w xxx na podstawie testamentu własnoręcznego z dnia xxx otwartego i ogłoszonego przed sądem xxx dnia xxx nabywa JA z domu xxx w całości "

a treśc z 1995 to to ze posiadłośc jest podzielona na 3 osoby mnie siostre i mamę

BARDZO PROSZĘ O POMOC I ODPOWIEDŹ BARDZO MI ZALEŻY

zacytuj treść dosłowną treść postanowienia z 1995 r.

bo mamy do czynienia z dwoma czynnościami, myślałem, że jak pani raz jeszcze przeczyta treść postanowienia, to załapie - stwierdza, że spadek - czyli to co wchodziło w skład spadku pani nabywa jako spadkobierca;

a co wchodziło w skład spadku - według pierwszego zdania z pierwszego postu;

to, że mama napisała, że pani przekazuje cały dom, jest tylko twierdzeniem mamy;

mama nie była właścicielką całego domu - bo dom miał trzech właścicieli po śmierci ojca - panią, mamę i siostrę; po śmierci mamy jest tak, że pani ma 5/6 a siostra 1/6;

poprostu pani mama nie miała prawa rozporządzić udziałem siostry, a tylko swoim - a jej udział to zapewne "swoja 1/2" i 1/3 z tytułu dziedziczenia po ojcu;

zgadza się przy założeniu że tajemnicze postanowienie z 1995 r. to postanowienie o nabyciu spadku po ojcu.

Dziekuje bardzo za odpowiedzi a to postanowienie z 95 stwierdza nabycie spadku po ojcu

Powrót