Proszę o radę bo nie wiem co robić.

• Autor wątku Autor wątku elka25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elka25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie. Mam mały problem. Otóż kilka lat temu spółdzielnia mieszkaniowa pozwoliła zamontować liczniki na wodę.Wszystko było ok. Przez kilka lat te liczniki sprawdzały się.W tym roku otrzymaliśmy ze spółdzielni zwrot za centr.ogrzewanie i wiadomość,że pieniążki te zostaną pobrane na wymianę wodomierzy a nie jak w latach ubiegłych na poczet czynszu. Ja mam liczniki sprawne więc napisałam pismo do spółdzielni że nie wyrażam zgody na wymianę wodomierzy (większość mieszkańców zrobiła to samo).Teraz zarząd szantażuje nas że za wodę będziemy płacić ryczałt. Są to dość wysokie koszty bo ok.90 zł na osobę. Mam pytanie:czy spółdzielnia może dysponować moimi zaoszczędzonymi pieniążkami jak chce, czy może mi nakazać zmienić liczniki skoro moje są jeszcze dobre :?: Może ktoś miał podobny problem i pomoże mi go rozwiązać. Z góry serdeczne dzięki.

Proszę zwrócić się do spółdzielni o podanie odpowiednych aktów prawnych , tj. wewnętrznych uchwał, na podstawie, których pobierają tę wodę - można je próbować zmieniać/zaskarżać...

Liczniki wody podlegają wymianie lub legalizacji co 5 lat może właśnie minął ten okres

Minął już ten okres 5 lat, ale chyba nie muszę co 5 lat wymieniać licznika jak mi nakazuje pracownik spółdzielni mieszkaniowej. Sklepowe po upływie okresu legalizacji nie wymieniają wagi za każdym razem.Jest coś takiego jak legalizacja ponowna.W moim przypadku po ostatniej rozmowie z panem X było:"zrobi pani wodomierze u pana Y a ja przyjdę i zalegalizuję".Nowe może zalegalizować a do starych nie ma uprawnień.To jest państwo w państwie.Do legalizacji każą mi rozmontować i wozić nie wiadomo gdzie.Pozdrawiam wszystkich.

Szperałam,szperałam i wynalazłam mnóstwo interesujących mnie w tym temacie informacji :) Prawdopodobnie taniej mnie wyniesie wymiana tych liczników bo jednak do legalizacji muszę je wymontować i dostarczyć do firmy która ma uprawnienia.W mojej okolicy nie ma takiej. Pozdrawiam forumowiczów życząc wszystkiego najlepszego. :ok:

Witam
Ostatnio też miałam taką sytuację z licznikami.Kupiłam na allegro na zimną wodę za 25zł plus koszt przesyłki,licznik oczywiście posiada legalizację,ale jest używany.Mąż sam go wymienił .Wezwaliśmy do zaplombowania(które jest za darmo)Koszt wymiany licznika wyniósł mnie 34zł a nie 120zł

Korzystam z internetu grzecznościowo więc nie jestem codziennie,ale dziękuję tym którzy postanowili odpowiedziec na moje pytanie. Poszperałam trochę i dowiedziałam się wielu rzeczy które chciałam wiedziec. Bardzo podoba mi się to forum i w miarę możliwości postanowiłam zaglądac tu częściej. Ponieważ szybkimi krokami zbliżają się święta Wielkiej Nocy życzę wszystkim dużo zdrowia,samych pogodnych i radosnych dni oraz jak najmniej problemów. Wesołych Świąt. :)

Powrót