prosze o rade!!!!!

• Autor wątku Autor wątku gwiazdeczka_21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gwiazdeczka_21

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam. Mam pytanie!!!! Moj narzeczony obecnie siedzi w Aś, ma sankcje. Oskarzony jest o art. 280 kk - 1, czyli rozbój. Rzeczy skradzionych nie znaleziono, tylko jest Poszkodowany.
Ma tez wczesniejszy wyrok w zawieszeniu za pobicie i zniszczenie mienia. Dostal wtedy 2/5 lat w zawiasach. Prokurator wspomniał mi, że odwieszą mu ten wyrok. Jestem załamana bo jak mu z tamtego zostalo ( odliczajac sankcje) 10 miesiecy i teraz dostanie min 2 lata....jak mu udowodnią.
Ale dziwie sie bo to są dwa inne artykuły. :what: Czy pobicie podlega pod rozboj..?
Mam też pytanie...mamy chore dziecko niepełnosprawne i ogolnie jestem sama z tym dzieckie. Ale nie mamy ślubu. Czy sytuacja rodzinna moze tu pomoc? Ze np. odroczyć wykonanie kary? Lub jakos pisać, zeby go potem odrazu nie zabierali do tego ZK tylko dali mu jakos termin na stawienie sie.

Prosze o porade.

Prokurator ma racje. Raczej odwieszą mu ten wyrok bo pobicie i rozbój to przestępstwa podobne. Oba są popełniane z użyciem przemocy.
Sytuacja rodzinna skazanego – konieczność sprawowania opieki nad małoletnim dzieckiem może być podstawą odroczenia wykonania kary.

Dziekuje bardzo za odpowiedz. !!!
A na ile taka kare mogą mu odroczyć?
Jeszcze chcialam wspomniec ze moj chlopak ma obowiazek placenia alimentow choc razem jestesmy. Ustalilam z nim ze mu zawiesze lub wycofam te alimenty u komornika, żeby nie pogarszac sytuacji. Bo jeszcze mu przywalą wyrok za alimenty i juz w ogle go nie zobacze.
I tak czy siak nasza sytuacja rodzinna jest nieciekawa, bo dziecko wymaga opieki dwojga rodzicow. Czy jak sad rozpatruje taki wniosek o odroczenie, widzi ze mamy dziecko niepelnosprawne, to wazne jest zebym mu te alimenty jednak wycofala? Czy to jest niezbedne do pozytywnej opinii? I czy ma tu znaczenie ze nie jestesmy po slubie?

A i jeszcze mam pytanie..czy w obecnej sytuacji w jakiej on sie znajduje...czy jest taka mozliwosc zeby odpowiadał z wolnej stopy? czy jakas kaucja tez wchodzi w gre? I gdzie sie o to dowiedziec? ( bo teraz dopiero bedzie akt oskarzenia i sprawa pojdzie do sadu..). Bo papiery jak moj mi mowil, juz niedlugo beda w sadzie. Pisał o adwokata ale jeszcze go nie ma.

1. proszę użawać opcji zmień zamiast pisania kolejno kilku postów.
2. wykonanie kary może być odroczane maksymalnie na okres jednego roku
3. Wskazane przez Panią okoliczności mogą uzasadniać odroczenie kary.
4. Podejrzany (oskarżony) może złożyć wniosek o uchylenie tymczasowego arestzowania

Dziekuje za pomoc i przepraszam...z postami sie poprawie..

Mam jeszcze pytanko...
1. rozumiem ze wazne tu beda dokumenty ze dziecko jest niepełnosprawne? To chyba ja musze dostarczyc jak cos?
2. Bylam u niego teraz niedawno na widzeniu ale nie powiedzialam o tym bo nie wiedzialam ze tak mozna. On tez chyba nie wie ze to jest postawa do uchylenia aresztu. Czy mozna w tej sprawie np. porozmawiac telefonicznie z wychowawcą...zeby mu przekazał zeby to napisał..albo pomogl to napisać..? Czy ja jakos tez moge mu pomoc w załatwieniu tej sprawy? Bo jestem zielona jesli o to chodzi...

Powrót