Prosze o rade

• Autor wątku Autor wątku gin72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gin72

Użytkownik
Odpowiedzi
53
CHCIALABYM UZYSKAC PORADY W MOJEJ SPRAWIE MIANOWICIE 6 LAT TEMU ZAWARLAM
ZWIAZEK MALZENSKI PO ROKU MALZENSTWA KUPILISMY MIESKANIE 2 POKOJE Z KUCHNIA
W CHWILI OBECNEJ CENA RYNKOWA TEGO MIESZKANIA TO OKOLO 65000zl. SPORA CZESC
PIENIEDZY MAZ MIAL ZE SPRZEDAZY DAROWIZNY OD SIOSTRY.ZLOZYLAM POZEW O
ROZWOD BEZ OZEKANIA O WINIE.MAM NA UTRZYMANIU NASZA 6LETNIA CORKE MAZ
PLACI MI 400ZL ALIMETOW PRACUJE DODATKOWO I POMAGA MI MOJA RODZINA.MAZ
STRASZY MNIE ZE SPRZEDA MIESZKANIE A MNIE NIC NIE DA.MAZ PRACUJE W ANGLI
PROSZE O PORADE.SERDECZNIE DZIEKUJE

Jeżeli mieszkanie kupiliście ze wspólnych środków, to weszło ono do majątku wspólnego małżonków.
Wtedy to, mąż nie ma możliwości sprzedania tego mieszkania bez Pani zgody.
Jeśli jednak - bo nie bardzo wiem o co chodzi z tymi pieniędzmi z darowizny - mąż kupił mieszkanie ze swoich pieniędzy, uzyskanych ze zbycia darowizny, wchodzi ono do jego majątku odrębnego.
W takiej sytuacji może mieszkaniem dysponować dowolnie, bez Pani zgody, ponieważ stało się ono majątkiem osobistym (odrębnym) męża.

sprawa wyglada tak : maz sprzedal dzialke ktora dostal od swoich rodzicow zanim sie poznalismy,na dlugo przed slubem,to byla czesc pieniedzy na mieszkanie,reszte dostal rowniez on od swojej matki jako darowizne (stosowny akt zostal sporzadzony w urzedzie skarbowym) ,ja nie dalam nic na to mieszkanie.
Czy w takiej sytuacji nalezy mi sie polowa tego mieszkania :?:

Mieszkanie zostalo kupione rok po slubie,ja w tym czasie nie pracowalam.
Czy orzeczenie mojej winy o rozpadzie naszego malzenstwa moze miec wplyw na ewentualny podzial pieniedzy ze sprzedazy tego mieszkania :?:

Dodam jeszcze ze czynsz za mieszkanie placi maz a ja tylko media,poniewaz maz nie przebywa w tym mieszkaniu,jest za granica.

Wszystko co bylo zakupione po slubie jest waszym wpolnym majatkiem, chyba ze maz udowodni, udokumentuje, zakup mieszkania, dzialki przez rodzicow.

[cytat:s065bujw]
Wszystko co bylo zakupione po slubie jest waszym wpolnym majatkiem,
[/cytat:s065bujw]
To nie tak do końca.
W tej konkretnej sytuacji wynika, że mieszkanie zostało zakupione - wyłącznie - ze środków pochodzących z majątku osobistego męża, a więc i ta nieruchomość weszła do majątku odrębnego męża i nie podlega podziałowi majątku dorobkowego.
Przykro mi, chyba że z dokumentu własności nie wynika, iż mąż zakupił to mieszkanie wyłącznie ze swoich środków, wtedy sprawa staje się dyskusyjna.

Wlasnie o tym pisalam... mialam podobna sytuacja, ale odwrocone byly role. Moi rodzice wykupili mieszaknie.

Powrót