prosze o szybką pomoc w sprawie wezwania

• Autor wątku Autor wątku luberad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luberad

Użytkownik
Odpowiedzi
113
Mój mąż dostał wezwanie do odbycia kary 8 m-cy na 19 grudnia br. wyrok prawomocny(roaprawa w sądzie apelacyjnym była 21 grudnia ) nie moge się skontaktowac z adwokatem,podobno chory.Do kiedy można złożyć wniosek o odroczenie?Mąż leczy się w Poradni Zdrowia Psychicznego od 5 lat, dodatkowo jest pod opieką kardiologa, jednak biegły sądowy przed sprawą stwierdził, że może odpowiadać za swój czyn.Mam czworo dzieci, nie wiem jak im to powiedzieć przed świętami.Nie wiem co robić.Wyrok jest za jazdę samochodem pod wpływem alkoholu.Proszę pomóżcie

Złóż wniosek o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności jak najszybciej. We wniosku wskaż na stan zdrowia męża, dołącz wszystkie zaświadczenia może Sąd uwzględni.

Ale jesli mąż dostał juz wezwanie do odbycia kary to jesli decyzja o odroczeniu nie zostanie wydana przed 19 grudnia (a raczej nie zostanie bo trudno wierzyć w to, że wniosek zostanie rozpatrzony w ciągu 5 dni roboczych) to mąż będzie musial stawić się do ZK a wniosek o odroczenie wykonania kary będzie rozpatrywany jako wniosek o przerwę w jej wykonaniu.

Twój mąż, jako osoba do tego uprawniona, powinien złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary. Dodatkowo powinien rówież złożyć wniosek o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku o odroczenie.

Z tym że wstrzymanie wykonani akary nie jest poparte żadnym przepisem i zalezy tylko i wyłącznie od woli Sądu...

Powrót