proszę o szybką pomoc

• Autor wątku Autor wątku magdalena123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdalena123

Użytkownik
Odpowiedzi
159
Odebralam dziś wzezwanie do stawienictwa na rozprawę karną mojego narzeczonego w charakterze oskarżonego. Sprawa dotyczy art 286 § 1 kk, oszustwo na sumę 500 zł. Szkoda została naprawiona gdy sprawa była już w sądzie, skierowalismy wniosek wraz z dowodem wpłaty o włączenie w poczet dowodów pokwitowania o wyrównaniu szkody.

Narzeczony był karany wcześniej z 3 razy z tego artykułu (2x grzywna, 1x wyrok w zawieszeniu, który został odwieszony, ponieważ szkoda nie została naprawiona - przebywa teraz w ZK) oraz 2 razy z artykułu 297 § 1 i 284 § 2, raz z 284 § 2 kk (wyrok w zawieszniu). Żadne z przestęstw nie było popełnione w okresie próby.

16 czerwca mamy sprawę odnośnie uchylenia postanowienia o odwieszniu kary (powołujemy się na art. 24 kkw), zaś 24 czerwca ma miejsce rozprawa w sprawie opisanej w pierwszym akapicie.

Bardzo proszę o odpowiedzi na nastepujące pytania:
1. Czy warto wynajmować adwokata po 16 IV do sprawy z 24 IV, czy coś jeszcze zdziała? Narzeczony uparł się, że nie ma na razie sensu, skoro nie wiemy czy postanowienie zostanie uchylone. Przechodzi stan depresyjny stąd to rozumowanie.
2. Wezwanie zostało wysłane na adres domowy. Przypuszczam, że sąd nie wie, że narzeczony przebywa w ZK. Czy lepiej powiadomić sąd o tym, że jest w ZK, by został zorganizowany transport, a może poczekać na wyznaczenie drugiego terminu rozprawy, gdy narzeczony nie stawi się na pierwsza? Pytam dlatego, że najprawdopodobniej postanowienie z 16 IV będzie na naszą korzyść, więc narzeczony mógłby uniknąc transportu i na drugą rozprawę stawić się sam.
3. Wiem, że jest trudno prorokować, jednak proszę o choćby domysł, jaki jest najbardziej prawdopodobny wyrok w sprawie opisanej w pierwszym akapicie? Czy w związku z wcześniejszą karalnością może zapaść wyrok pozbawienia wolności bez zawieszenia wykonania kary?
4. Czy w srawie opisanej w pierwszym akapicie przyda się adwokat?

1.Trudno powiedzieć, trzebaby dokładnie znać okoliczności sprawy.
2. Według mnie wypada powiadomić, ale nawet jeśli sąd nie zostanie powiadomiony, to w którymś momencie się zorientuje.
3. Może.
4. Trudno powiedzieć, nie wiadomo czego dotyczy to oszustwo etc.

Dziękuję,
okoliczności były nastepujące: narzeczony wystawaił telefony na allegro, podał fałszywy adres, znalazło się kilku chętnych, którzy przeslali pieniądze i oczekwiali na telefon. Żadnych telefonów oczywiście nie było, narzeczony oddał pieniędze większości osób, jednak nie dla wszystkich. Stąd te 4 sprawy sądowe dotyczące oszustwa. W sprawie nie ma świadków, jest tylko poszkodowany i oskarżony, jest za to duzy materiał dodowodowy, rozmowy na gg, wydruki wpłaty itp. Sprawa ciągneła się do 2006 roku, ponieważ narzeczony zmienił miejsce zamieszkania i sąd nie mógł go wezwać na przesłuchanie, w końcu wezwanie dotarło na właściwy adres, narzeczony stawił się i zeznał, że rzeczywiście nie wysłał telefonu, jednak nie powiedział, że ich nie miał, oznajmił telefony miał otrzyamć z Anglii, co było nieprawdą, sąd o tym wie, ponieważ adresy podane na allegro są kompletnie wymyslone. Krzywda została wyrównana dopiero w kwietniu tego roku, narzeczony poprosił mnie, bym zrobiła to w jego imieniu, ponieważ on już przebywal w ZK. Proszę o określenie w przybliżeniu jaki wyrok może mu grozić, biorąc pod uwagę wcześniejszą karalność.

Zalezy nam na tym, by sprawa odbyła się gdy narzeczony będzie już na wolności, bardzo liczymy, że 16 czerwca sąd uchyli postanowienie o odwieszeniu kary, adwokat mówi, że jest pewna co do tego. Tak więc 23 uprawomocni się postanowienie i zakładając, że będzie na naszą korzyść, w czerwcu narzeczony powinnien być wolny. Jednak gdyby miał zostać przetransporotwany do innego ZK na czas sprawy, listy o ponowym zawieszniu będą krążyć i wtedy potrwa to znacznie dłużej, dlatego zlaezy nam na drugim terminie. Czy są jakieś inne podstawy, nie licząc zdrowotnych, by termin został przełożony? Np czas by adwokat zaznajomił się z aktami bądź prośba osadzonego? Boję się, że takie nieusprawiedliwione niestawiennictwo niekorzystnie wpłynie na wyrok, czy mam rację?

No cóż, trudno mówić o karze - ale wg mnie zawiasy lub kara bezwzględna - jeśli sąd przyjmnie 286 par 1 kk. Natomiast tak naprawdę trudno decyzje sądu przewidzieć. Czy tamte skazania nie są zatarte?

Wg mnie nie powinno to wpłynąc negatywnie na sprawę. Skoro oskarzony przebywa w ZK, to w istocie trudno mówić o niestawiennictwie nieusprawiedliwionym. No ale co kraj to obyczaj.

Nie są zatarte, nawet w materiale dowodowym znajdują się kserokopie wyroków sądu. Mam więc liczyć się z karę bezwzględnego pozbawienia wolności? Warto wynająć adwokata, może zrobić coś w tej sprawie?

Adwokat chyba nie wiele już pomoże. Szkodę można było naprawić wcześniej i przyznać się do winy, bo i tak na jedno wyszło.

Twój narzeczony dopuścił się przestępstwa możliwe, że w warunkach recydywy, zależy kiedy mu odwieszono karę, przed czy po popełnieniu ostatniego przestępstwa. Naprawa szkody w trakcie procesu będzie uznana za okoliczność wpływającą pozytywnie przy dyrektywach wymiaru kary, ale mamy też okoliczności negatywne: to już nie pierwszy taki czyn. Uważam, że Sąd podejmie warunkowo zawieszone kary i orzeknie karę bezwzględną. Przynajmniej tak powinien inaczej będzie apelacja prokuratora.

Sąd nie może odwiesić kary, ponieważ żadne z przestęstw opisanych w pierwszym poście nie było popełnione w okresie próby. Kara została więc też odwieszona po popełnieniu ostaniego przestępstwa. Wszystkie te przestęsptwa miały miesjce w ciągu krótkiego odcinka czasu.
Szkoda nie została naprawiona wczesniej ze względu na to, że narzeczony nie wiedział o sprawie. Zapłacilismy co prawda gdy sprawa była już na dordze sądowej, ale od razu, gdy otrzymaliśmy dokument o zamknięciu sledztwa i przekazaniu sprawy dla sądu, nie przed samym procesem.
A co z małą szkodliwością społeczną czynu? Prokurator powiedział, że kara nie powinna być surowa, bo czyn był właśnie o niskiej szkodliwości społecznej. kwota oszustwa opiewała jedynie na 500 zł.

Powrót