Prosze o wyjaśnienie

• Autor wątku Autor wątku ela19553
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ela19553

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
Prosiła bym o wyjaśnienie co oznacza "oskarżony o przestępstwo z art. 2801 k.k. i in. na podstawie artykułu 2171,2,3 i 4 kkw."

Ale której cześci nie rozumiesz i konkretnie czego?

Syn został zatrzymany na 2 miesiace przez prokuratora. Pani sedzia przedłużyła areszt o 3 miesiące. Czy z tego artykułu grozi duża kara.Jestem matką nie mam widzeń,ponieważ mam być świadkiem oskarżenia.Nie wiem co się dzieje. 10 grudnia jest sprawa. Ja nie mam wezwania.

Art. 217. § 1. Kto uderza człowieka lub w inny sposób narusza jego nietykalność cielesną,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 2. Jeżeli naruszenie nietykalności wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.

§ 3. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.
Art. 280. § 1. Kto kradnie, używając przemocy wobec osoby lub grożąc natychmiastowym jej użyciem albo doprowadzając człowieka do stanu nieprzytomności lub bezbronności,

podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.

w tlumaczeniu pobil kogoi i cos mu ukradl
jako matka masz prawo odmowic zeznam nawet teraz prze sprawa
najlepiej napisz oswiadczenie iz ze wzgledu na to iz to twoj syn odmawiasz zeznan
sad powinien to rozpatrzyc w ciagu paru dni
i wtedy mozesz ubiegac sie o widzenie
troche to dla mnie dziwne ze nie zrobilas tego odrazu jak sprawa trafila do sadu widzenie pewnie by juz bylo... a kara jw czyli od 2-12 zalezy czy byl karany itd moze dostac w zawieszeniu lub nie..

Nikogo nie pobił ani nie ukradł nic. Woził poszkodowanego w samochodzie i zastraszał, a na dodatek poszkodowany kreci. Było ich trzech syn zapłacił zadość uczynienie i przeprosił. Ja napisałam do sadu wniosek o powoływanie mnie na swiadka uzasadniajac bliskim pokrewienstwem i piecioma wypisami ze szpitala w zwiazku z powazna choroba, a sad jest nieugiety i powiedzieli mi ze sad tez ma prawa. do dzis nie mam widzeń.

>Woził poszkodowanego w samochodzie i zastraszał,

Czyli kwalifikacja prawidłowa.
Jako świadek nie dostaniesz widzenia.

Lilo80 - tu chodzi o art. 217 kkw, a nie kk.

MMPM moje niedopatrzenie
znam sytuacje gdzie osoba blisko spokrewniona powolana na swiadka odmowila zeznawania
zanim obyla sie pierwsza sprawa <bo jeszcze sie nie odbyla> i sad na jej pisemny wniosek przyjol jej wyjasnienia odnosnie odmowy zeznan
od miesiaca ma mozliwosc widzen i wykorzystuje to prawo:)

wniosek o powolywanie czy o niepowolywanie bo teraz ja czegos nie rozumie??
masz prawo odmowic zeznan jako osoba blisko spokrewniona
skoro sprawa 10 to jak odmowisz zeznan to nie bedziesz swiadkiem i widzenie powinnas dostac

LILO80 napisał:
MMPM moje niedopatrzenie
znam sytuacje gdzie osoba blisko spokrewniona powolana na swiadka odmowila zeznawania
zanim obyla sie pierwsza sprawa <bo jeszcze sie nie odbyla> i sad na jej pisemny wniosek przyjol jej wyjasnienia odnosnie odmowy zeznan
od miesiaca ma mozliwosc widzen i wykorzystuje to prawo:)

A dostała widzenie przed rozprawą, czy juz kiedy na rozprawie sąd przyjął to oświadczenie?

Ponadto zauważ, że z posta autorki wynika, że jej zeznania były korzystne dla syna, zatem odmowa ich składania byłaby na jego niekorzyść...

Złożyłam wniosek o nie powoływanie mnie na swiadka już napoczątku listopada.Mąż jeżdzi po zezwolenie na widzenie dla siebie i dziewczyny syna.Pani sędzia czytała mój wniosek,ale nie napisała żadnej notatki.Pierwsza rozprawa 10.12.,ja nie otrzymałam wezwania.I jakie ja mam prawo?!

Wniosek o niepowoływanie mnie na świadka oskarżenia złożyłam osobiście na początku listopada. Dzwoniąc do sądu dowiedziałam sią,że pani sędzia przeczytała wniosek ale nie odniosła się.Nadalnie nie mam widzeń.10 grudnia jest sprawa również nie dostałam wezwania.Ponownie zadzwoniłam do sądu mówię,że mam prawo odmowy zeznań. Otrzymałam odpowiedż "sąd ma też prawo".Wkońcu jakie to dla mnie "prawo"?!

Widzenie z tymczasowo aresztowanym to przywilej, a nie prawo. Nie ma żadnego obowiązku udzielać zgody na widzenie komukolwiek.

zostałem wypuszczony z aresztu po 3miesiącach.Na pierwszej sprawie to jest 10.12.08r.nie pojawił się poszkodowany ani osoby ze strony poszkodowanego.Prokurator wniusł o zamiane aresztu tymczasowego na 2na 5 lat w zawieszeniu.Kolejna sprawa 19 stycznia,czy to 2na 5 to jest wyrok uprawomocniony?czy 19 stycznia może się jeszcze zmienić to postanowienie?Sprawa o którą mama pytała.

Coś poplątałeś. Nie ma "zamiany" aresztu na karę w trakcie trwania procesu karnego.
Czy Sąd ogłosił wyrok w Twojej sprawie?
A może doszło do uzgodnienia przez Ciebie i oskarżyciela kary w trybie skazania bez przeprowadzania postępowania dowodowego? (art. 387 k.p.k.)

Miałem areszt tymczasowy.Prokurator dał mi 2 miesiące,po 2 miesiacach było posiedzenie gdzie otrzaymałem kolejne 3 miesiesiące.Ale juz wyszedłem,wczoraj była pierwsza rozprawa i na rozprawie uchylono nam AT.Przy okazji dowiedziałem sięże mam,zawiasy 2na 5l.czy to jest wyrok już?czy to się może zmienić?Na pierwszej sprawie pokrzywdzony nie stawił sie pomimo to że był wezwany,następna sprawa jest 19 stycznia,chcałbym wiedzieć co to znaczy i czy będe musiał wrócić do Aresztu?

Cudotwórcą nie jestem, nie domyślę się za Ciebie co zadecydowano na Twojej rozprawie jeśli nawet nie potrafisz precyzyjnie napisać co się działo.

Od kogo się dowiedziałeś że masz zawiasy. Co zrobił Sąd? O co Cię pytał przed wyznaczeniem kolejnego terminu rozprawy? Czy w ogóle odczytany został akt oskarżenia?

Ostatnia edycja:
Mam pytanie.syn ma dozór policyjny 2 razy w tygodniu.Czy może się zgłaszać w innej miejscowości,jeśli pracuje w delegacji.Czy trzeba napisać prośbe do sądu?

dozór policyjny ma byc w miejscu zamieszkania, odnosnie delegacji niech napisze do sądu . Sam nie moze sobie przestac sie stawiac.

Powrót