Proszę o wypowiedz na temat !!!!

• Autor wątku Autor wątku sandra105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandra105

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam przedstawie sprawę po krótce ,mam męza włocha ,od 6 lat mieszkamy w Polsce,tu kupiliśmy dom ,ja nigdzie nie pracowałam zajmuje sie domem i dziećmi,mążma emeryturę niemiecką obecnie mąż wyjechał do włoch pozostawiając mnie bez środków do życia,moje pytanie brzmi czy mogę pozwać męża o płacenie na utrzymanie domu? Ja jestem zarejestrowana w PUP jako bezrobotna,mąz w tej chwili z całą swoją emeryturką siedzi wygodnie we włoszech a ja nie mam za co zapłacic rachunków czy mogę go jakoś zmusic do ponoszenia połowy kosztów za dom???

Witam,

Rozwód i alimenty na Pani oraz ewentualnie (zależnie od wieku) dzieci rzecz. Takie jest moje zdanie jak zmusić męża do współuczestniczenia w kosztach.

Można i bez rozwodu pozwać w polskim sądzie o środki na utrzymanie rodziny. Gorzej z egzekucją wyroku. Potrzebny będzie Europejski Tytuł Egzekucyjny i tytuł wykonalności w niemieckim sądzie.

Dziękuję bardzo za odpowiedz mam jeszcze takie pytanie kilka lat temu podczas trwania małżeństwa zakupiłam dom na własne nazwisko i widnieję jako jedyny właściciel a dla męża została ustanowiona dozywotnia służebność polegająca na prawie zamieszkania do śmierci ,moje pytanie brzmi czy jeśli chciałabym zamienic dom na ewentualnie mniejszy lub mieszkanie wymagana będzie zgoda mego mężaczy mogę dokonac zamiany i oczywiście wziasc męza ze sobą chodzi mi tylko o to czy mąż musi wyrazic zgode na ewentualną zamianę dziękuję :):confused:

Powrót