Proszę o wzór odwołania się do UFG w sprawie za małego odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku dada86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dada86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Proszę Państwa. Jak w temacie. Chciałbym się odwołać. Poproszę o wzór pisma. Sprawa wygląda tak w wielkim skrócie: facet walnął w moje auto, uszkodził poważnie 3 części i uciekł. Okazało się że nie miał OC. Po ponad 4 latach dostałem od UFG(które wypytywałem ponad rok ile mam czekać na pieniądze od nich) 738zł :) Za zderzak, nadkole oraz drzwi. Oczywiście auto w miejscu tych "wgniotek" auto pogniło i sprzedałem je za 2 000 :)
Moim zdaniem za niemal 5 lat czekania to to 740zł należy mi się samych odsetek.
Mam zamiar zgłosić się do jakiejś firmy która mi w tym pomoże. Lecz teraz proszę o pomoc was.
Potrzebuję wzór pisma o odwołanie.

Sprawa była w UFG przez ponad 4 lata?

Jeśli dostałeś kalkulację kosztów naprawy, najpewniej zaniżoną, to możesz zlecić niezależnemu rzeczoznawcy sporządzenie realistycznej wyceny i na jej podstawie odwołać się od decyzji UFG. Możesz oczywiście też odwołać się nie przedstawiając wyceny, UFG ma rzeczoznawcę, który wyliczy szkodę na nowo, bo zapewne wypłata, która dostałeś była na podstawie kalkulacji z zakładu ubezpieczeń.

Oczywiście jeśli tak długa zwłoka w likwidacji była z winy UFG, to należą Ci się odsetki, ale sami z siebie ich nie wypłacą, musisz o nie wystąpić.

Powrót