Prosze ow szybką odpowiedź prawo spadkowe !

• Autor wątku Autor wątku jarek1989o
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek1989o

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dnia 25.03.1934 r. otrzymałam zgodnie z dekretem dziedzictwa sygn.. Akt I A 287/42 spadek po zmarłej 28.01.34r mamie 1 mórg nieruchomości położonej we wsi Klęczany woj. Nowy Sącz . W tymże Dekrecie po 1 morgu otrzymali również mój brat oraz siostra mojej mamy a moja ciotka.
Dnia 9.11.66 r. zgodnie z ostatnią wolą oraz postanowieniem sądu po śmierci ciotki stałam się jej spadkobierczynią . Wówczas stałam się właścicielką drugiego morgu tejże nieruchomości.
Dnia 23.06.67rmoją nieruchomość wydzierżawiłam w użytkowanie mojemu bratu nieodpłatnie na okres 5 lat (opłacać miał tylko należne podatki).
Po tym okresie nie czyniłam żadnych kroków prawnych celem odzyskania mojej własności.
Wiosną br. Mój brat zmarł.
Czy w chwili obecnej jestem nadal właścicielką owych gruntów, czy mogło nastąpić zauźytkowanie przez mojego brata z przeniesieniem praw własności na niego a po śmierci na jego spadkobierców.?

może wizyta w Wydziale Ksiąg Wieczystych.....?

Moim zdaniem nie powinien Pan się martwić, posiadacz zależny nie nabywa nieruchomości przez zasiedzenie, a przy dzierżawie/użytkowaniu jest posiadaczem zależnym. Ale rzeczywiście niech to Pan jeszcze wszystko sprawdzi i dopilnuje tego w ksiegach wieczystych. Pzdr

Powrót