Prosze pomóżcie-co robić? Problem z kredytami.

• Autor wątku Autor wątku czarna363
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarna363

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Piszę do państwa w imieniu moich rodziców. Właśnie dowiedziałam się o ich kłopotach finansowych. Nigdy wcześniej nie skarżyli się więc nie przyszło mi do głowy skala tego problemu. Moja mama ma 68 lat, ojciec 64. Wpadli w pułapkę kredytową, do głowy mi nie przyszło, że banki mogą udzielać osobom w takim wieku z rentą 1800zł netto (wspólne dochody), tak wysokich kredytów. Wspólnie nabrali 70.000 zł, obecnie raty przewyższyły ich dochody. Próbowali wziąć kredyt konsolidacyjny, jednak żaden z banków nie chce udzielić im takiego kredytu. Jakie skutki prawne mogą odnieść jeżeli przestaną płacić. Są to ubodzy ludzie i nie posiadają żadnego wartościowego majątku. Może wiecie Państwo czy jest jakiś bank który mógłby zamienić te kredyty na jeden konsolidacyjny, albo może macie jakiś pomysł. Pozdrawiam.

jeżeli mają nieruchomość, to mogą się starać o pożyczkę hipoteczną, jeżeli nie mają, to niestety ale albo pani im pomoże albo komornik zajmie im połowe emerytur, chyba nawet więcej

Gdybym mogła im pomóc nie było by mnie tutaj :( zarabiam zaledwie 1000 zł i mam dwoje dzieci .Prosze poradźcie coś

Wspólnie nabrali 70.000 zł,
Trudno uwierzyć, że jakikolwiek poważny bank udzielił takich kredytów ludziom w tym wieku, mającym tak niskie dochody miesięczne. Chyba, że pod hipotekę domu. W takim razie dojdzie do tego, że komornik zlicytuje dom. Kredytu konsolidacyjnego na pewno nie dostaną.

Niestety nie mają ani domu ani samochodu ,ani nic co ma jakąś wartość :( Sama jestem zdziwiona że dostali tyle kredytów. Są załamani a ja nie jestem w stanie im pomóc.

Wzięli 70.000 tys. i są załamani???
Dobre sobie, a co zrobili z tymi pieniędzmi, że nic nie mają ?????

Przecież nie wzieli tego jednorazowo. Trwało to przez kilka lat. Ktoś w banku nie dopełnił swoich obowiązków, przecież można sprawdzić ile się ma zadłużenia a jednak dawali.

My rozumiemy pani rodziców sytuacje, ale nalezy pamiętać o dwóch rzeczach;
po pierwsze te pieniądze zostały wzięte i na coś przeznaczone
po drugie nie jest sprawiedliwe, że ktoś nie spłaci tych pieniędzy
po trzecie jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest wnięce pożyczki w innym banku o charakterze konsolidacyjnym na co najmniej 10 lat;
to była kryptoreklama - Janusz M.
pani powinna byc poręczycielem, bo to podniesie ich zdolność kredytową;

tylko że jeżeli oni przestaną spłacać albo umrą, to pani i tak będzie musiała bankowi oddać te pieniądze

Ostatnią edycję dokonał moderator:
rafal_26 napisał:
My rozumiemy pani rodziców sytuacje, ale nalezy pamiętać o dwóch rzeczach;
po pierwsze te pieniądze zostały wzięte i na coś przeznaczone
po drugie nie jest sprawiedliwe, że ktoś nie spłaci tych pieniędzy
po trzecie jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest wnięce pożyczki w innym banku o charakterze konsolidacyjnym na co najmniej 10 lat;
tu była kryptoreklama - Janusz M.
pani powinna byc poręczycielem, bo to podniesie ich zdolność kredytową;

tylko że jeżeli oni przestaną spłacać albo umrą, to pani i tak będzie musiała bankowi oddać te pieniądze
Nie sądzę, że przy tak niskich dochodach i podeszłym wieku możliwe jest uzyskanie kredytu.

kredyt brały osoby dorosłe i nikt z banku nie popełnił tu błędu, mogą spodziewać sie komornika i potrącenia długu z renty

Janusz M. napisał:
Trudno uwierzyć, że jakikolwiek poważny bank udzielił takich kredytów ludziom w tym wieku, mającym tak niskie dochody miesięczne. Chyba, że pod hipotekę domu. W takim razie dojdzie do tego, że komornik zlicytuje dom. Kredytu konsolidacyjnego na pewno nie dostaną.

kredyty, a teraz częściej pożyczki ludzie dostają na oświadczenie
owszem żaden szanujący (nieszanujący się też nie jest głupi i nie rozdzaje kasy byle komu) się bank nie da kredytu/pożyczki takim ludziom wiedząc, że mają duże zobowiązania

wynika z tego jedynie, że pożyczki brane były na oświadczenie, w którym rodzice tej pani:
a. poświadczyli nieprawdę na temat swoich dochodów
b. zataili fakt wysokości swoich zobowiązań

do tego podejrzewam, że jak to bywa w takich przypadkach pierwsza część pożyczek została skonsumowana, a druga była w znacznej częsci przeznaczana na pokrycie poszczególnych rat, ot zwykła spirala

Powrót