Proszę pomóżcie

• Autor wątku Autor wątku Michalina33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michalina33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Może ktoś mną pokieruję. Żeby było wszystko jasne napiszę od początku jak było. Pożyczyłam w listopadzie tamtego roku pieniądze komuś na rozwój firmy. Podpisaliśmy umowę. Pieniądze miały do mnie wrócić do końca maja. Nie wróciły. Tamta osoba wciąż inwestuje a mnie zbywa że jeszcze nie ma mi z czego oddać. Zgodziłam się przedłużyć spłatę długu do końca czerwca, ale problem się powtórzył. I tu chciałabym się was zapytać, do jakiego adwokata z tą umową, mam dość takiego zbywania mnie. JAkie koszty poniosę w sądzie i jak to się odbędzie. Proszę o pomoc. Dziękuję

do jakiego adwokata
a po co płacić za coś takiego? może uda się samodzielnie, albo z pomocą rad tutaj na forum:)

jeśli jest umowa pisemna, która stwierdza, że ta i ta osoba wzięła tyle i tyle pożyczki, pieniądze otrzymała, ale nie zwróciła ich w terminie to na pierwszy rzut oka sprawa prosta jak kij. pisz pozew o zapłatę - potrzebujesz pomocy? pytaj.

Tak jest umowa pisemna, która wszystko stwierdza. Ale gdzie ten pozew kierować? Do kogo?
Dziękuję za pomoc

Czynności;
1. Pismo - Ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty. (do dłużnika)
a/ wyznacz termin
b/ podaj podstawę wezwania (Umowa) W treści wzmiankuj o odsetkach i rygorze pozwu wobec braku zapłaty.
c/ wyślij za zpo

2. Brak zapłaty
a/ pozew do Sądu Rejonowego lub EPU ( e-sąd Lublin,postępowanie nakazowe)
b/ dowody; Umowa, pismo wezwanie... jeżeli przelew to potwierdzenie przelewu
c/ również zawrzyj wniosek o odsetki ustawowe, do dnia zapłaty.
Przygotuj się na koszty w zależności jakie postępowanie wybierzesz do 5% wps (od kwoty należności głównej)
Wzory pism w sieci

Bardzo Wam dziękuję za pomoc. Zacznę od pisma do dłużnika. Nie rozszyfrowałam co to znaczy c) wyślij do zpo
Co oznacza skrót zpo?

list wysłany pocztą z potwierdzeniem odbioru przez adresata

A dokładniej: zwrotne poświadczenie odbioru ;)

lokata napisał:
A dokładniej: zwrotne poświadczenie odbioru ;)
a nie czasami potwierdzenie? czyżby koleżanka po jakichś imieninach? :roza:

Ostatnia edycja:
Zrobiłam tak, jak radziliście. Napisałam pismo i już dostałam odpowiedź od dłużnika. Napisał, że w związku z bardzo trudną sytuacją finansową nie jest w stanie uregulować należności jednorazowo. Ale że chce uregulować w trybie pozasądowym wnosi o rozłożenie długu na 4 raty. Każdą z rat będzie wpłacał do 10 każdego miesiąca. Prosi o pozytywne rozpatrzenie
Proszę Was o dalszą podpowiedź. Co odpisać, żeby było w porządku. Mam obawy, że po wpłacie jednej czy dwóch rat - znów się będę prosić o zwrot reszty. Pisząc ostateczne wezwanie do dłużnika i znając poniekąd jego sytuację określiłam, że cała pożyczona kwota ma wpłynąć na moje konto do 14 dni od otrzymania przez niego pisma, a jak nie to niech zaproponuje raty i wysokość kwot i termin spłat. Dodałam, że od maja wraz z ustawowymi odsetkami (co zostało przez dłużnika skrupulatnie pominięte). Chcę tylko by zwrócił dług. Proszę pomóżcie napisać poprawną i zrozumiałą odpowiedź. Dziękuję.

Hej to znowu ja :( Na moje konto nie wpłynęła żadna rata, pomimo obietnicy dłużnika na piśmie. Proszę pomóżcie mi sformułować pozew do sądu, ponieważ mam obawy że słowa dłużnika są nic nie warte.

A może jednak łatwiej i szybciej będzie wziąć tego adwokata?

Dzisiaj też żadnego odezwu ze strony dłużnika, pomimo przesłania mu wiadomości wczoraj i żadne pieniądze nie wpłynęły na moje konto. Sam się zobowiązał do wpłat do 10 każdego miesiąca. Proszę pomóżcie, czy adwokat poprowadzi sprawę dalej już bez mojego udziału. Jestem tym po prostu zmęczona. Chciałam dobrze, a tak źle na tym wyszłam :P

Rozumiem. Spokojnie poczekam do JUTRA! Dziękuję czasem złość przesłania niektóre rzeczy :P Ale po raz kolejny mam wrażenie, że zostałam zrobiona w balona wierząc w czyjeś słowa ;)

Ostatnia edycja:
Wróć do #4 jeśli pieniędzy nie będzie.Adwokat Ci niepotrzebny.

Dziękuję.
A jeśli mogę o coś jeszcze zapytać. Co w sytuacji, gdy dłużnik wpłaci I ratę, a zacznie się opóźniać z drugą lub trzecią, czy wtedy też się pisze do niego pismo ponaglające? I czeka. Czy można sprawę od razu do Sadu skierować. Przyznam, że jestem tym już zmęczona. Bardzo zmęczona. I jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Bardzo!

Zakończ zabawę. Uzyskaj wyrok i komornik pomoże Ci przymusić

skieruj sprawę od razu do Sądu, jeśli kwota należności nie przekracza 10tys. zł to należy zrobić to za pomocą formularza P - jak Pozew :) znajdziesz go na stronie Sądu lub w sieci.
Wypełniasz pozew odpowiednio do wytycznych zawartych w formularzu ( mnóstwo wzorów pozwów o zapłatę znajdziesz również w sieci - będą pomocne ) wnosisz opłatę od powództwa w kasie sądu i grzecznie czekasz na wydanie nakazu zapłaty albo wyznaczenie rozprawy.

Powrót