Prosze Was o pomoc

• Autor wątku Autor wątku mohikanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mohikanin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, mam lat 22, choruje przewlekle od 16 roku zycia. I w czym sek... Staralem sie o rente socjalna, niestety nie mam przepracowanych 5 lat, a na odwolaniu sie do Poznania powiedziano mi, ze nie jestem calkowicie niezdolny do pracy i renty nie moge dostac. Grupy inwalidzkiej nie mam, gdyz nie ubiegalem sie o nia jeszcze. Mam wszystkie niezbedne papiery od lekarzy. Skoro nie moge dostac renty socjalnej, z powodu nie calkowitej niezdolnosci do pracy i nie przepracowanych lat, o co wowczas moge sie ubiegac? Czy nalezy mi sie jakikolwiek zasilek?

Przy renie socjalnej nie ma wymogu udowodnienia 5 lat pracy

Renta socjalna przysługuje osobie, która:

* jest pełnoletnia oraz
* jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:
o przed ukończeniem 18. roku życia albo
o w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia albo
o w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.

PS.W przypadku "zwykłej" renty musisz udowodnić 2 lata pracy - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 20 do 22 lat, 1 rok- jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat.

Obecnie nie ma już grup inwalidzkich, tylko ustalany jest stopień niezdolności do pracy.

Ostatnia edycja:
ok rozumiem ale jak nie spelniam zadnych z tych wymog to czy jakis zasilek mi sie nalezy skoro choruje przewlekle od dziecka??

Powrót