proteza acetalowa- gwarancja

• Autor wątku Autor wątku Armed79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armed79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
otóż 3 miesiące temu zamówiłam protezę acetalową, zapłaciłam 3 tysiące złotych za górną i dolną .
Od początku dolna proteza była za luźna , nie schodzi z jednej strony ,całkiem do dołu, gdy jedzenie wpada , odczuwam ból , od razu zgłosiłam problem mojej dentystce która odesłała do protetyka do podścielenia, mimo to proteza dalej jest za luźna gdy poszłam z tym problemem do swojej dentystki , oświadczyła mi że nie da się z tym nic zrobić bo kształt mojego zęba jest beczułkowaty i trzeba zrobić koronkę , a zęba wyleczyć kanałowo , a to są koszta albo muszę kupić sobie klej - to na co jest ta gwarancja.,dlaczego nie powiedziała tego od razu , jak zamawiałam tak drogą protezę, gdy powiedziałam że chciałabym zareklamować , oświadczyła , że owszem mogę sprawę podać do sądu ale nie wygram , jeszcze zapłacę koszta.
Drugim problemem mam teraz po trzech miesiącach z górną protezą zrobiła się chyba za luźna , zaczynam źle mówić przez nią , klei się do podniebienia ,
dentystka zaproponowała mi podścielenie protezy , ale za 150 złoty, bo powiedziała że na gwarancji to się nie uwzględnia.

Witam jestem technikiem dentystycznym praktykiem.
Jeżeli chodzi o podścielenie protezy nylonowej to jakoś mało Panią kasują.
Ponieważ nylonu nie podściela się akrylem a po cenie można odnieść wrażenie, że podścielenie jest akrylowe - a to błąd w sztuce.
Jeżeli chodzi o sam nylon jest fajny jak jest nowy, później chłonie mocno zapach i ciężko go wypolerować na błysk.
Ogólnie nie polecam. W momencie gdy proteza nylonowa spada i trzeba ją podścielić to koszty są takie same jak nowej protezy czyli w pracowni na poziomie 500zł (cena dla lekarza).

Jeżeli lekarz mówi, że ząb jest beczułkowaty sugeruje zmianę lekarza.
Bynajmniej w jamie ustnej nie posiadamy beczułek.
A kształt zęba z im większym podcieniem (bardziej beczułkowaty) tym lepiej dla utrzymania protezy.

Jednak jeżeli od razu nie pasuje to od razu chodzimy do dentysty, aż do skutku.
I będzie nam pasować. I nie idziemy do technika tylko lekarz to powinien doprowadzić sprawę do końca - on wziął za to pieniądze to co technik razy 3 + prowizja.
"Lekarz dlatego bierze taką prowizję by w razie problemów zrobił nową bez ponownego obarczenia ceną pacjenta" w praktyce wymusza się na pracowni zrobienia wszystkiego od nowa za free. Stąd jak Pani trafiła do pracowni potraktowano ją po macoszemu.

Kiedy znowu proteza nam nie pasuje po jakimś czasie użytkowania a wcześniej pasowała nie jest to wina lekarz czy technika.
Problem polega na zaniku wyrostka i trzeba protezę podścielić lub wykonać nową.
Dość istotna informacja jeżeli proteza była wykonana na świeżo rwane zęby (świeżo to w szczęce górnej około 6 miesięcy w szczęce dolnej 12 miesięcy) to wiadomo, że z dnia na dzień nie będzie już tak szczelna i rezultacie będzie spadać.

Sugestia na przyszłość pójść do pracowni protetycznej o poradę a ta skieruje do odpowiedniego lekarza w okolicy, który radzi sobie z techniką dentystyczną i potrafi współpracować z technikami.

Witam serdecznie
To co czytam pasuje akurat do mojej sytuacji, mam wykonaną protezę acetalową , (inaczej nylonową) tak? Proteza jest na w dolnej szczęce, ponieważ mam 7 swoich zębów. Niestety jest ona niedopasowana, rani mi dziąsła, a poza tym jak na nylon powinna być chyba bardziej giętka i przylegać do dziąseł. Górną mam a akrylu bo mam na górze całkowite bezzębie., która spada mi cały czas. Chodzę od początku marca 2021 r i do tej pory nie mam dobrze "skrojonych zębów". Nie mogę mówić, nie mogę jeść, ponieważ górna szczęka jest ciężka, niewyważona i spada mi podczas jedzenia mimo, że jest na kleju. Jestem załamana tym wszystkim, wszystkie moje plany biorą w "łeb", bo ciągle chodzę do przymiarek. Rzecz się ma w Krakowie, nigdy nie poleciłabym tego stomatologa i całej przychodni. Pomóżcie proszę, chcę zrezygnować z jego usług bo to dla mnie stres i nerwy. Czy proteza acetalowa powinna w części być z akrylu, czy ma to być grube? Nie dolega mi do dolnej szczęki, bez przerwy mam drobinki pod protezą. Jestem naprawdę załamana, czy można zwrócić się do tego dentysty o zwrot kosztów za protezy: górna 830 zł, dolna 1860 zł i rezygnację z jego usług? Wrócę do poprzedniego mojego dentysty, z którego zrezygnowałam, bo w tej drugiej było tanio. [...]. Pozdarwiam serdecznie. Renata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót