Protokół kontrolny UKS a dalsze postępowanie

• Autor wątku Autor wątku maciek102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Przez 3 lata prowadziłem sprzedaż przez internet ,działalność nie zarejestrowana podatki nie płacone.W wyniku kontroli UKS został mi naliczony podatek VAT,kwota jest znacznie wyższa niż osiągnięty dochód.Nie posiadam żadnych dowodów zakupu.Otrzymałem protokół kontrolny o przeprowadzonej kontroli i o wysokości naliczonego zobowiązania podatkowego.Ponieważ obecnie studiuje i nie pracuje utrzymuje się z pomocą rodziców więc nie jestem w stanie zapacić naliczonego podatku ok 50 tys.zł. Proszę o kilka informacji i o poradę.
1.UKS przekaże protokół z kontroli do US czy US do tej kwoty naliczy odsetki?
i jaki będzie czas zapłaty?.
2.Jaka będzie forma egzekfowania zobowiązania przez US? czy grozi mi więzienie za nie zapłacenie należnego podatku?
3.Jaka jest procedura dalszego postępowania?
4.Czy ze względu że nie posiadam żadnego majątku i aktualnie poszukuje prace czy mogę ubiegać się o umożenie podatku w całości lub w części ? jeżeli tak do gdzie w tej sprawie pisać i jak to zrobić by była jakaś szansa?
5.Gdybym znalazł pracę i zwrucił się do US o rozłożenie na raty czy US może się zgodzić na rozłożenie na raty w wysokości proporcjonalnych do osiąganych dochodów i na b.dugi okres spaty?
6.Proszę o poradę co powinienem zrobić jak postępować bym jakoś wyszedł z trudnej sytułacji w jakiej się znalazłem -dziękuje.

O ile mi wiadomo protokół to dopiero początek. UKS z pewnością wyda decyzję, w której określi wysokość podatku za dany okres wraz z naliczonymi odsetkami na dzień wydania decyzji oraz ze wskazaniem terminu płatności.Decyzja skierowana zostanie do Ciebie ( płatność w ciągu 14 dni od daty jej otrzymania) i Twojego US . O ile nie zapłacisz - a na to wygląda - to zostanie skierowana do egzekucji administracyjnej. Wiezienie nie wchodzi w rachubę:)
Zawsze można wystąpić do Naczelnika US o rozłożenie na raty podatku wynikającego z decyzji .Naczelnik zbada Twoja sytuację i o ile będą ku temu przesłanki może się przychylić do Twojego wniosku o udzielenie rat ale nie musi.

Ostatnia edycja:
A swoja droga prowadząc ładnych parę lat nielegalną działalność należało wziąć pod uwagę że kiedyś wpadniesz i będą z tego tytułu konsekwencje, zwłaszcza finansowe...czerpałeś korzyści nie dzieląc się z fiskusem...a teraz trzeba za to zapłacić i może nawet z nawiązką...
Na umorzenie raczej bym nie liczyła...coś tam zapewne masz...może samochód (?)który będzie można zająć na poczet wykonania decyzji...

Gdy zaczynałem nie byłem świadomy że sprzedaż w serwisach aukcyjnych jest to działalność gospodarcza i trzeba płacić podatki.Jak się zoriętowałem było już trochę zapóżno,trudno popełniłem błąd ale co teraz.Nie posiadam samochodu ani żadnego majątku,chciałbym by częściowo anulował mi US a reszte rozłożył na raty ale czy jest nato jakaś szansa?

Powrót