Protokół odbioru drzwi wejściowych

• Autor wątku Autor wątku hektorlemans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hektorlemans

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam

Przeszukałem forum i niestety nic nie moge znaleźć w tym temacie.

Zamówiłem drzwi wejściowe do mieszkania firmy Gerda. Ponieważ chodzi o bezpieczeństwo i nie małe dla mnie pieniądze chciałbym by montaż był zgodny ze sztuką.
W sieci można znaleźć sporą ilość reklamacji na wykonawców usługi. Firmy te działają jako autoryzowane punkty sprzedaży produktów ale usługi dodatkowe (jak montaż) realizują na własna odpowiedzialność. Dlatego nabrałem wątpliwości...

Szukając w sieci protokołów odbioru znalazłem kilka dokumentów które pochodzą ze stron wykonawców i producentów zatem podejrzewam, że czego nie muszą zawierać to nie zawierają.

Gerda udostępnia także instrukcję montażu drzwi - numer dokumentu: 01/2010 . Dla zainteresowanych to 108 stron pdf. Są tam owszem warunki odbioru ale nie ma w nich nic o deklaracji wykonawcy ze przy montażu zastosował materiały lub technikę wspomnianą wcześniej w dokumencie.
Nie wiem czy sam zapis "montaż dokonany zgodnie z instrukcją producenta ważną na dzien [dzien montazu] wystarczy?
Tutaj jest jeden z protokołow licząc na pomoc w uzupełnieniu treści. Nie znam języka prawnego dlatego byłbym wdzięczny wskazówki.

To ostatnia faza remontu mieszkania i wiem z doświadczania, że usługę można wykonać bardzo różnie a sprawdzenie bywa trudne dlatego pomyślałem, że odpowiedni papier pomoże w ewentualnych nieprzyjemnościach. Oby nie.

Trochę sie rozpisałem, przepraszam
Pozdrawiam
Marek

Jak należy skonstruować zapis w załczonym przykładzie protokołu odbioru by wykonawca potwierdził montaz zgodnie z parametrami wymaganymi przez producenta na dzień montazu drzwi?

żaden montażysta nie będzie dla ciebie tworzył specjalnego protokołu.

tak, to wiem. dlatego sam chce go mu dać do podpisania. jezeli natomiast bedzie miał swój o chce dopisać zapis, który zabezpieczy także moje interesy a nie tylko ze drzwi odebrałem, zapłaciłem mimo ze zamontowana są na kleju biurowym

stąd pytanie:
czy zapis z treści pytania mojego postu wyżej jest ok czy należy dodać jeszcze jakieś szczegóły, odwołać sie do czegoś, użyć innego sformułowania?

(potwierdzam montaz zgodnie z parametrami wymaganymi przez producenta na dzień montazu drzwi [model] tj [data])

Ostatnia edycja:
halo halo czy moge prosic o porade?

żaden montażysta nie będzie podpisywał tworzonego przez ciebie specjalnego protokołu.

@BOHO

Kolego, muszę Ci zwrócić uwagę.Prosiłeś o pytanie to je postawiłem jak umiałem.
Nie pytam czy będzie podpisywał tylko jak skonstruować zapis (info powyżej)

Proszę nie odpowiadaj już nie na temat.

W dalszym ciągu liczę na merytoryczne uwagi i podpowiedzi.

Dlaczego nie? Spróbuj wcześniej uzgodnić z firmą, że chcesz takie oświadczenie o montażu zgodnie z zaleceniami/instrukcją producenta. Jeżeli firma się nie zgodzi, to wybierzesz taką, która to zrobi.

Temat stary,ale wciąż aktualny !.Właśnie wymienili u nas drzwi wejściowe zewnętrzne,które podczas "montażu" uszkodzili w wielu miejscach !.Sprawa trafi prawdopodobnie do Sądu,ponieważ jest to"firma wirtualna" która posiada tylko nr.telefonu i muszę ich szukać przez Policję !.Przestrzegam Wszystkich ;
jest to"firma" z Czeladzi(Piasków) POLECANA !!! przez pracownika Działu Okien/Drzwi w "Praktikerze"w Czeladzi w M1.

hektorlemans napisał:
Nie wiem czy sam zapis "montaż dokonany zgodnie z instrukcją producenta ważną na dzien [dzien montazu] wystarczy?
Nie wystarczy. Autoryzowany montażysta powinien posiadać imienne świadectwo, że został przeszkolony przez producenta z zakresu montażu i serwisowania produktów firmy. Inaczej możesz trafić na kogoś kto jedynie widział raz, czy dwa, jak się drzwi montuje. Jeśli punkt sprzedaży oferuję usługę montażu to powinnno to być umieszczone w umowie sprzedaży oraz montażu drzwi. Jeśli sprzedawca tylko poleca montażystę, należy z spisać umowę z wykonawcą usługi montażu.

Powrót