Provident,IPF Financial Services ,Altus, Ultimo

• Autor wątku Autor wątku siembis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siembis

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Witam
do sądu rejonowego wpłynął pozew o zapłatę kwoty 2679,00 zł wynikający z pożyczki z dnia 24/04/2014. O fakcie tym dowiedziałem się zakładając konto na stronie sądu rejonowego. w dniu wczorajszym odbyła się trzecia rozprawa odroczona do września na której od sędziny otrzymałem pozew z załącznikami do którego mam się odnieś w ciągu 14 dni. I teraz pozew jest z moim nieaktualnym adresem zamieszkania , kopia umowy z aktualnym adresem oraz cała dokumentacja z wezwaniami oraz informacjami o sprzedaży wierzytelności oraz cesjach na adres o którym nie miałem bladego pojęcia aż przypomniałem sobie iż jest to adres przedstawicielki Providenta pod który zawoziłem pieniądze. Od Providenta zadłużenie odkupiła firma IPF Financial z siedzibą w Leeds , który to sprzedał wierzytelnośc Ultimo w imieniu którego działa firma Altus z kancelarią K.B....k z Wrocławia. Oprócz w/w dokumentów nie przedstawione były żadne dowody moich wpłaty . Ja spłaciłem praktycznie całe zadłużenie jednakże nie zapłaciłem kwoty ok. 400 zł . gdyż była kwota za obsługę domową 582,36 zł której nie było gdyż to ja przywoziłem przedstawicielce pieniądze do niej do domu . Niestety cała dokumentacja wpłat zaginęła mi ( remont domu)jedynie moje adnotacje w kalendarzu mówią a tym iż do zapłaty pozostało ok. 400 zł. W pozwie jest też nieprawdziwa informacja iż umowa została zawarta pod wskazanym adresem , gdyż po pierwsze był to nieaktualny adres a faktycznie umowa została zawarta w siedzibie Providenta w Opolu gdzie na umowie wskazany jest aktualny adres zamieszkania.Proszę o poradę jak mam się do tej całej sytuacji odnieśc.

siembis napisał:
Proszę o poradę jak mam się do tej całej sytuacji odnieśc.
Jeśli faktycznie przedstawicielka Provident przekazywała Twoje wpłaty, to muszą być zaksięgowane. Ktoś miał sytuację trochę podobną tylko, że pani przedstawiciel wpisywała wpłaty do książeczki a kasy nie przekazywała.

czy podczas rozprawy podnosiłeś jakieś zarzuty w stosunku do powoda? np. przedawnienie roszczenia, brak legitymacji czynnej jak i biernej powoda, kwota pozwu nie należna oraz nie udowodniona?

Witam
nie nie podnosiłem żadnych zarzutów, tak naprawdę to jedynie sędzina zapytała się czy zapoznałem się z pozwem, poinformowałem sędzinę iż nie gdyż go nie otrzymałem , zapytała się mnie skąd wiedziałem o rozprawie odpowiedziałem iż mam konto na stronie sądu . Otrzymałem od sędziny pozew wraz z załącznikami do którego mam się w ciągu 14 dni ustosunkowac i to wszystko.

no to trzeba napisać do Sądu odpowiedź na pozew na druku urzędowym (OP) i podać do sądu w biurze podań,

Dziękuję serdecznie
tylko jeszcze jakie zarzuty podnieśc : brak udowodnienia roszczenia i coś jeszcze ewentualnie?

Z ciekawości zapytam : czy jako załącznik do pozwu masz dołączoną nieczytelną umowę cesji, czyli te kwity z IPF? Miałem podobną sytuację. Dlug sprzedało Ipf do Ultimo, ale brakuje umowy cesji pomiędzy Provident a IPF, czyli jak wyżej, brak legitymacji czynnej

Mam jedynie umowę cesji pomiędzy IPF a Ultimo zarządzanym przez Altus S.A.
Pomiędzy Provident a IPF nie ma nic.

zarzuty:
brak legitymacji czynnej powoda,
brak legitymacji biernej powoda,
kwota pozwu nie należna,
kwota pozwu nie udowodniona,
koszty procesu bezzasadne,
brak wykazania skutecznej umowy cesji,
brak oryginałów załączników dołączonych do pozwu,
przedawnienie roszczenia jeżeli takowe istnieje,
brak wyliczenia kwoty głównej co do wysokości,
brak wyliczenia oraz sposobu naliczenia odsetek,
brak udokumentowania odbioru wezwań do zapłaty,
brak umocowań osób do podpisania umów cesji pomiędzy cedentami a cesjonariuszami,

Tylko cos jeszcze trzeba w uzasadnieniu napisać.

Zgadza się i dziękuję , już to sobie układam aby uzasadnienie było spójne i merytoryczne.

siembis napisał:
już to sobie układam aby uzasadnienie było spójne i merytoryczne.
Daj to komuś, kto się na tym zna i niejedno wygrał. W pojedynkę to nawet nie wiesz jak to uzasadniać i do czego się przyczepiać...

marian.pazdzioch napisał:
Daj to komuś, kto się na tym zna i niejedno wygrał. W pojedynkę to nawet nie wiesz jak to uzasadniać i do czego się przyczepiać...

Fakt tak zrobię bo nawet mam taką osobę dzięki.

Powrót