Provident niespłacanie i same problemy

• Autor wątku Autor wątku Anna06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam mam taki problem z firmą Provident braliśmy u nich pożyczki na mnie męża i syna . przez złą sytuacje materialną , teraz ja i mąż mamy na sobie komornika ale przez długi w bankach (branie pożyczki na spłatę pożyczki ).
Syn spłacił soją pożyczkę u providenta a my przestaliśmy regulowac należności wczoraj przyjechały dwie panie i zaczęły grozić że zgłoszą sprawę do prokuratury , przyjdą z policją i zabiorą dług, że synowi odbiorą mieszkanie które przpeisaliśmy z mężem przed zaciąganiem pozyczek za mój dług . czy mają takie prawa ?
/Mówiły że weszły nowe przepisy i moga wszystko ,
Czy mają większe prawa niż banki ?
Jakim prawem sprawdzali syna jeśli nie jest zadłużony
I czego mam się obawiać ?

wczoraj przyjechały dwie panie i zaczęły grozić że zgłoszą sprawę do prokuratury , przyjdą z policją i zabiorą dług, że synowi odbiorą mieszkanie które przpeisaliśmy z mężem przed zaciąganiem pozyczek za mój dług
Albo źle zrozumiałaś albo trafiłaś na mitomanki...
Z firmą Provident tak już niestety jest że wydaje im się że mogą wszystko.Czy macie już wypowiedziane umowy pożyczek?Czy kontaktował się z wami kierownik regionu celem dokonania polubownych wpłat?

Nie nie ma jescze wypowiedzenia termin spłaty minął ponad rok temu , pozyczek było kilka bo przedstawiciele zmuszali nas do brania nowych pożyczek na spłatę starych
wpłacałam i le mogła były to różne kwoty , obecnie pojawiły się te dwie panie
i zażądły dużo większych wpłat i groziły tymi słowami

nie to nie one dawały pożyczki pierwszy raz widziałam je na oczy ale chyba nie były z
windykacji bo mówiły że oddadzą do windykacji

Jeśli chodzi o Provident to w praktyce wygląda to następująco:
1.Umowa zostaje wypowiedziana
2.Kierownik regionalny kontaktuje się bezpośrednio z pożyczkobiorcą celem uzgodnienia spłat
3.Jeśli punkt 2 nie odniesie skutku(np.kierownik zażąda kwoty która nie będzie możliwa do wpłaty) wówczas skontaktuje się z wami windykacja wewnętrzna firmy Provident która ustali warunku spłaty i zobowiążecie się do przestrzegania terminów płatności oraz wymagalnych comiesięcznych kwot.W tym przypadku będziecie dokonywać tego poprzez przelew na wskazany rachunek bankowy a nie tak jak dotychczas poprzez wpłatę bezpośrednio u przedstawiciela.
4.W przypadku kiedy punkt 3 nie odniesie skutku wówczas firma wystąpi do sądu o nakaz zapłaty całości,a jeśli i to będzie niemożliwe to po uzyskaniu tytułu wykonawczego sprawą zajmie się komornik.

Pracowałam 2 lata w Providencie więc wiem co piszę:)

Mam pytanie do m_top
Wziąłem 300 zł w Providencie z 3 lata temu nie spłaciłem całości oddałem jakieś
170 zł potem wydzwaniali do mnie z kruka nadal nie spłacałem.
W tym roku byłem w Holandii pracowałem legalnie i miałem konto w tamtejszym ING pracodawca nic mi nie powiedział bo mnie nienawidzi :P ale chyba chcieli dobrać się do moich zarobków XD
Czy kruk może zająć mi to konto bo jak na razie jest nie zablokowane
czy mogę iść za to do więzienia ?

m_top Ci nie odpisze gdyż jest zbanowana...
Kruk konta Ci nie zajmie bo taką możliwość ma komornik po wcześniejszej sprawie w sądzie, za takie coś nie idzie się do więzienia

witam. mam pewien problem, a za razem pytanie jak go rozwiązać. osoba z mojej rodziny ( mój wujek) zwiął pożyczkę w providencie. nie posiada on żadnych świadczeń pieniężnych, oprócz pomocy z opieki społecznej. czy jest jakakolwiek możliwość nie spłacania tej pożyczki? świadczeia z opieki, on nie może zarzadzać, ponieważ są one przelewane na moje konto? mieszka w moim domu, więc nawet komornik nie ma mu czego zabrać. jak sprawa może wyglądać w takiej sytuacji? temat jest świeży. umowę zawarł niecały miesiąc temu

To jak dostał pożyczkę nie mając dochodu?

Możliwość nie spłacania zawsze jest, a później windykacja, sąd i komornik.

przecież oni dają pożyczkę na dowód osobisty.komornik nie jest w stanie nic z niego zciągnąć, bo jak już wspomniałam gość nic nie ma.

gościówa napisał:
przecież oni dają pożyczkę na dowód osobisty.komornik nie jest w stanie nic z niego zciągnąć, bo jak już wspomniałam gość nic nie ma.

To o jakiej sumie pożyczki mówimy? Jeśli komornik nie ściągnie od razu to zgłosi się później, za parę lat. Może wujek się czegoś dorobi i będzie miał z czego ściągnąć.

nie sądze. pożyczka wynosi 500 pln.wujek raczej pracował nie będzie, musiałby się cud zdarzyć. na razie będzie miał jakieś grosze z opieki społecznej.
jeśli zdecydowałbym się to spłacić, czy mogę być pewna, że po wpłaceniu odpowiedniej kwoty, umowa automatycznie się zrywa?
czy tej firmie można zaufać choć w tym przypadku?
czytałam, że ludzi nękają jeszcze po kilka lat

Pewnie jest możliwa spłata w całości, ale od 500zł pożyczonych na pewno dopłacić trzeba będzie koszty pożyczki, prowizję itp. Wtedy umowa się nie zrywa tylko jest zakończona, proszę trzymać dowody wpłaty na wszelki wypadek.

a czy blankiet z podpisem gościa i jego imienną pieczątką (podobno potwierdzającą zatrudnienie w firmie Provident) jest wystarczającym dowodem że przyjął pieniądze?

Proponuje przedzwonić do nich i poprosić aby ktoś podszedł po wpłatę, będzie wiadomo że to ich człowiek

Czy ktoś może wie co może zrobic firma windyfikacyjna jeśli osoba która wzięła kredyt nie ma pracy i mija się od spłat a poręczyciel tej osoby stracił prace i przez pare miesięcy przebywa w zk. Skąd w takim razie ściągają długi?

Jeśli sprawa trafi do sądu to ostatecznie pewnie do komornika a on może zająć wypłatę, samochód, czy inne cenne rzeczy dłużnika/poręczyciela. Jeśli nie uda się od razu to zgłosi się ponownie za 2 lata np i tak w kółko

m_top napisał:
Jeśli chodzi o Provident to w praktyce wygląda to następująco:
1.Umowa zostaje wypowiedziana
2.Kierownik regionalny kontaktuje się bezpośrednio z pożyczkobiorcą celem uzgodnienia spłat
3.Jeśli punkt 2 nie odniesie skutku(np.kierownik zażąda kwoty która nie będzie możliwa do wpłaty) wówczas skontaktuje się z wami windykacja wewnętrzna firmy Provident która ustali warunku spłaty i zobowiążecie się do przestrzegania terminów płatności oraz wymagalnych comiesięcznych kwot.W tym przypadku będziecie dokonywać tego poprzez przelew na wskazany rachunek bankowy a nie tak jak dotychczas poprzez wpłatę bezpośrednio u przedstawiciela.
4.W przypadku kiedy punkt 3 nie odniesie skutku wówczas firma wystąpi do sądu o nakaz zapłaty całości,a jeśli i to będzie niemożliwe to po uzyskaniu tytułu wykonawczego sprawą zajmie się komornik.

Pracowałam 2 lata w Providencie więc wiem co piszę:)

jeśli pracowałaś w providencie to nie wiesz chyba co piszesz może kierownik rejonu tzn. AM area menager a nie regionu .

gościówa napisał:
a czy blankiet z podpisem gościa i jego imienną pieczątką (podobno potwierdzającą zatrudnienie w firmie Provident) jest wystarczającym dowodem że przyjął pieniądze?

Dowodem na to że może przyjąć pieniądze jest pełnomocnictwo spółki , które można zweryfikować pod podanym tam numerem telefonu.

Powrót