provident przysłał mi umowę pożyczki osoby której nie znam

• Autor wątku Autor wątku Drozu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drozu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam taką oto sytuację, rodzice dzisiaj znaleźli w swojej skrzynce pocztowej potwierdzenie wzięcia pożyczki w providencie na imię i nazwisko osoby, której nie znają, która nigdy nie mieszkała/nie była zameldowana pod ich adresem (dom jednorodzinny). Dzwoniłem już do nich w tej sprawie z reklamacją, czekam na oficjalną odpowiedź jednak z tego co słyszałem pracownik providenta podpisuje umowę w miejscu zamieszkania osoby z którą zawiera umowę, skąd więc prawidłowy adres moich rodziców, skoro w ich domu nikt żadnej umowy nigdy nie zawierał ? Takie sytuację się zdarzają ? Jest się czego bać ?

Może ktoś podał adres rodziców do korespondencji, może to pomyłka, może ktoś wyłudził pożyczkę podając nieprawdziwe dane. Takich "może" jest wiele i nikt na forum nie rozwieje Twoich wątpliwości, poczekaj na odpowiedź z providenta.

loco1 napisał:
Dlaczego została otworzona cudza korespondencja?

Dlatego że znalazła się w skrzynce pocztowej moich rodziców a zorientowanie się, że jest jak to nazwałeś 'cudza' nastąpiło po jej otwarciu i znalezieniu okularów.
Poza tym nie interesuje mnie czyja ona była i czy można było ją otworzyć czy też nie, nie o to pytałem.

Ostatnia edycja:
Drozu napisał:
Poza tym nie interesuje mnie czyja ona była i czy można było ją otworzyć
A powinno!
kk art. 267. §1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

loco1 napisał:

W dalszym ciągu mnie to nie interesuje i nie o to pytałem.

Interesuje mnie natomiast czy moi rodzice mogą mieć jakieś nieprzyjemności związane z tym, że pod ich adresem w bazie danych providenta widnieje jakaś osoba, która wzięła pożyczkę podając ich adres i jej np nie spłaca... czy istnieje ryzyko że ktoś kiedyś będzie ich nękał w sprawie spłaty tego długu, jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało.

Powrót