Provident - windykacja a stypendium socjalne

• Autor wątku Autor wątku Dawid1987Gumis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dawid1987Gumis

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Mieszkam wraz z rodzicami w mieszkaniu lokatorskim, w którym jestem zameldowany na pobyt stały, tak samo jak rodzice. Zarówno matka jak i ojciec wzięli pożyczki (każde osobno) w firmie Provident.

Żeby było "ciekawiej" ojcu przyznano pożyczkę na podstawie zaledwie 3-miesięcznej umowy o pracę, zaś matce - która nie pracuje od mojego urodzenia - na podstawie dodatku mieszkaniowego i wsparcia MOPS-u.

Ja zaś w przeciwieństwie do moich rodziców nie brałem żadnej pożyczki, niczego nie podpisywałem ani nie żyrowałem. Na chwilę obecną żadne z nich nie pracuje (ojciec bezrobotny a matka korzysta ze wsparcia Dziennego Domu Samopomocy, bowiem cierpi na schizofrenię i ma orzeczony umiarkowany stopień niepełnosprawności). W związku z tym nie płacą ani grosza, ja zaś studiuję dziennie na państwowej uczelni i otrzymuję z niej stypendium socjalne (z uwagi na niski - "zerowy" - dochód w przeliczeniu na osobę), które stanowi nasz jedyny (poza dodatkiem mieszkaniowym) jako taki dochód. Jako, że pożyczki te były "z obsługą domową" co tydzień (albo i częściej) "odwiedza" nas pracownica Providenta, która nie szczędzi sobie krzyków, straszenia windykacją "pójdziecie do windykacji", dzwonienia do kierownika - podobnież podczas jednej z takich rozmów Pan kierownik miał wypytywać "jakie sprzęty posiadamy w domu", a nawet wizyt wraz z nim w naszym mieszkaniu itp.
Ostatnio jednak wygrażała, że "wejdą mi na stypendium" oraz, że "jak nie zapłacicie, to pójdzie pismo na uczelnię syna i żadnego stypendium nie będziecie mieli".
Czy rzeczywiście mogą mi "wejść na stypendium" ?
Czy będę musiał spłacać długi rodziców ? Np. gdy po studiach podjąłbym pracę.

Znalazłem w internecie następującą poradę:

"Zgodnie z art. 831 § 1 pkt 2 kodeksu postępowania cywilnego, sumy przyznane przez Skarb Państwa na specjalne cele (np. stypendia, wsparcia) nie podlegają egzekucji, chyba że wierzytelność egzekwowana powstała w związku z urzeczywistnianiem tych celów (w przypadku stypendium socjalnego trudno sobie jednak wyobrazić taką sytuację) lub z tytułu obowiązku alimentacyjnego. Tak więc stypendium może zostać zajęte na poczet alimentów, ale nie – na poczet innych zobowiązań. "

jednak przezorny zawsze ubezpieczony, dlatego bardzo uprzejmie proszę o poradę (odpowiedź).

nie martw się, to nie Twoje długi i zarówno stypendium, jak i przyszłe twoje pobory nie są zagrożone

A co do zachowania "Pani" z Providenta to warto ja "postawić do pionu " :

Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Jeżeli sprawca działa w sposób określony w § 1 w celu wymuszenia zwrotu wierzytelności, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Warto też zarówno jej jak i kierownikowi przypomnieć, że egzekucję zadłużenia z majątku dłużnika może prowadzić wyłącznie komornik na podstawie tytułu wykonawczego, którym jest tytuł egzekucyjny opatrzony klauzulą wykonalności. Nawet jeśli wierzyciel przekaże ten tytuł windykatorowi zamiast komornikowi, to nie wolno mu na tej podstawie zająć mienia dłużnika.
Proszę ich nie wpuszczać do mieszkania, jeżeli czegoś chcą to niech kierują wszystko na piśmie do rodziców.

Powrót