prowadze firme, żona skończyła studia, co z ubezpieczeniem ?

• Autor wątku Autor wątku alladyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alladyn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,
Bardzo proszę o rozjaśnienie mi kilku kwestii związanych z ubez. społ. i związanych z nimi formalnościami.
Nie dawno założyłem dział. Gosp.
Moja żona jest/ była studentką studiów dziennych, wcześniej nigdzie nie pracowała – obecnie obroniła się więc zakończyła studia i też nigdzie nie pracuje oraz nie zgłaszała się jeszcze na bezrobocie.
1. Co po skończeniu tych studiów, czy musi ona się zgłosić obowiązkowo do Urzedu pracy ?
2. Co jeżeli nie zgłosiła się do urzedu minęło ponad 30 dni od zakończenia nauki ?
3. Czy ja jako mąż prowadzący dz. Gosp. mogę lub mam obowiązek zgłośić ją jako członka rodziny do Ubezpieczenia zdrowotnego ? Czy wtedy jak już zgłoszę nie musi ona się rejestrować na bezrobociu ?

Mam jeszcze pytanie żona dzwoniła do UP - i poinformowano ją o tym, iż musi sie zgłosić w ciągu 30 dni od ukonczenia nauki bo później ubezpieczenie wygasa i trzeba się niezwłocznie zgłosić . . .
o co w tym chodzi - przeczytałem że 4 miesiące student po ukonczeniu jest ubezpieczony w NFZ...
Rozumiem z udzielonych mi odpowiedzi powyżej ( dziękuję ) że obojętnie kiedy żona pójdzie się ubezpieczyć będzie miała na kolejny miesiac ubezpieczenie zdrowotne ?
Czy lepiej by było żebym ja ubezpieczył żonę na czas za nim znajdzie prace. ?
a jeżeli tak to jaki dokument bedzie to potwierdzał u lekarza/ w szpitalu ?

PUP widocznie nie wie, że Pan prowadzi działalność gospodarczą, bo kazaliby Panu zgłosić żonę do ubezpieczenia zdrowotnego. Pan nic za to dodatkowo nie płaci.
Może Pan "wyrobić" w ZUS legitymację dla żony.

Dziękuje za info..
Prawdopodobnie nie wie z tego powodu iż działalność mam na inny adres pod ktory jestem zameldowany a żona jest w innym mieście zameldowana..
Panie Januszu .. czy to komplikuje sprawę...? (choc wydaje mi się że nie ma to znaczenie dla NFZ )
chodzi o to iż nie chciałbym aby żona (w ciąży ) w najbliższym czasie była bez ubezpieczenia.
Słyszałem że jezeli po 30 dniach sie nie zarejestruje to dopiero potem można po 3 miesiącach ? Nie wie Pan przypadkiem co uważa się za date ukonczenie studiów? na zaswiadczeniu ktorym dyspunuje jest data 11 wrzesnia a data złozenia egzaminu magisterskiego to 23 wrzesnia.
Czy biorąc pod uwagę powyższe lepiej żebym ja wypełnił wniosek do zus i wysłał do swojego zusu czy lepiej zeby zona sie ubezpieczyla na bezrobociu ?

Ostatnia edycja:
... lepiej żebym ja wypełnił wniosek do zus i wysłał do swojego zusu czy lepiej zeby zona sie ubezpieczyla na bezrobociu ?

to w sporym stopniu zależy od zamiarów żony - jeśli nie myśli o podjęciu zatrudnienia przed urodzeniem dziecka, to nie ma sensu wystawanie w UP w kolejce do rejestracji, potem comiesięczne wizyty w tymże urzędzie, a może jeszcze uczestnictwo w jakimś szkoleniu czy stażu, na który ją urząd wyśle

Powrót