Prowadzenie bloga a RODO

• Autor wątku Autor wątku Barcelona1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barcelona1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich,
tematyka RODO jest pewnie już wam dość dobrze znana. Wielu ludzi tego nie rozumie i tak jak ja idzie szukać pomocy u ludzi którzy mają większe doświadczenie.
A więc projektuje stronę internetową opartą o Wordpress. Będę miał na niej takie funkcje jak:
- Konto użytkownika
- Forum
- Komentarze
- Sklep
- Newsletter

Te wszystkie rzeczy wymagają danych osobowych więc w grę wchodzi RODO. Strona nie jest i nie będzie rejestrowana przez żadną firmę. Jakie kroki muszę wykonać aby uporać się z tym całym RODO?

cedwah napisał:
Jeśli chcesz to robić samodzielnie?

Jeżeli jest to możliwe to tak. Jeżeli przerosnie to moje możliwości to będę musiał się zgłosić do kogoś kto jest w stanie to wszystko zrobić.

Barcelona1987 napisał:
Jeżeli jest to możliwe to tak
Nie mnie to oceniać. Problematyka jest złożona i wymaga dobrej znajomości przepisów. Możesz też skorzystać z publikacji dot. RODO zamieszczonych w necie.

Przepraszam za "Jeśli", które niepotrzebnie wkradło się w #2

Nikt Ci nie poda gotowego schematu działania, nie znając konkretnych okoliczności. Na tym polega niestety RODO. Tym samym skończyły się czasy, kiedy "specjaliści" od ochrony danych osobowych tworzyli wzór polityki prywatności i sprzedawali w internecie po 200-300 zł przedsiębiorcom, którzy generalnie chcieli coś zrobić z kwestią uoodo, ale żeby się nie napracować, ani za dużo nie zapłacić.

Podsumowując - albo robisz to sam, poświęcając na to kilka dobrych dni, albo bierzesz prawnika, poświęcając na to min. kilka stów (kompleksowe wdrożenie RODO w średniej wielkości przedsiębiorstwie to kilka tys. złotych).

Dzięki za odpowiedzi.
Problem w tym, że nawet nie wiem od czego zacząć. Możecie nakierować mnie na jakieś materiały, które pomogą mi przebrnąć przez ten cały burdel? W internecie znalazłem również masę firm, które oferują swoje usługi jednak obawiam się, że połowa to scamy które chcą zarobić na popularności RODO. Jeżeli macie jakieś sprawdzonych prawników to też z chęcią przejrzę ofertę.

Powrót