prowadzenie działalności a wyjazd

• Autor wątku Autor wątku marta.kusmierek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta.kusmierek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam pytanie do Was. prowadzę działalność gospodarczą i chciałabym wyjechać za granice do pracy sezonowej dorobić sobie troszkę :)
Nie chciałabym zawieszać działalności bo jest to sklep, mam pracownice a innymi sprawami zająłby się mąż, notarialnie bym go do tego upoważniła.
Czy mogę tak zrobić? Czy muszę zgłosić to do ZUSu?

Możesz tak zrobić, ale w tym czasie nadal płacisz ZUS z tytułu prowadzenia działalności. Zgłaszać do ZUS nie ma czego.

dzięki za odpowiedź
w Zusie powiedzieli mi,że nie mogę wyjechać ale jak pytałam się dlaczego to mi tego nie powiedzieli ( tłumaczyli coś w stylu,że jak tu są skladki odprowadzane to tam nie), jedzie dużo osób, którzy jadą podczas urlopu czyli za nich też są skladki odprowadzane.
potrzebje zaświadczenia SP1 do wyjazdu
Podpowiedzcie mi coś bo nie wiem co robić, a chciałabym,żeby to było wszystko zgodnie z prawem. Zależy mi na tym wyjeździe

powiedzieli,że muszę zawiesić działalność!

Co??? Że musisz zawiesić działalność? Nie mogą Cię zmusić do faktycznej likwidacji działalności jeśli ten sklep ma dalej działać, bo podczas Twojej nieobecności będzie w nim pracował pracownik , zleceniobiorca czy ktoś taki. Na jakiegoś głąba trafiłaś w tym ZUSie. Przy następnej takiej mądrości proś o wskazanie przepisów zmuszających Cię do zamknięcia sklepu albo o rozmowę z przełożonym.
Nie wiem do jakiego kraju jedziesz, ale trochę przepisów wspólnotowych się pojawiło odkąd weszliśmy do UE. Jeśli to kraj UE to rozporządzenie Rady EWG 1408/71 (do którego nie wnieśliśmy stosownych zapisów w załączniku VII) przewiduje,że w razie wykonywania działalności w Polsce oraz jednoczesnego zatrudnienia w innym państwie członkowskim UE podlegasz przepisom państwa, w którym jesteś zatrudniona. To oznacza, że w takim przypadku nie płacisz składek do polskiego zus, więc musisz siebie jako ubezpieczonego wyrejestrować z ubezpieczeń polskich, ale to nie oznacza że na czas wyjazdu musisz zlikwidować (zawiesić) działalność.

W Państwie ważniejszy jest Urząd. Wśród Urzędów ważniejszy jest ZUS. W ZUS-ie ważniejszy jest Urzędnik. W Urzędniku ważniejszy jest Soliter. Na klienta czasu i uwagi brak.
Jeśli już ktoś się z koniem kopał to wie.
Megan ma rację . ZUS ma czas i pieniądze. Nasze pieniądze.
Podpowiem Ci kuśmierku. Masz firmę. Wystąp o E-101. Będziesz miała ubezpieczenie europejskie, zapłacisz składkę ZUS w Polsce, sklep może działać dalej, a ZUS-0wi nic do tego. E-101 dla osób wykonujących DG pozwala na korzystanie z opieki zdrowotnej w państwach UE, a w przypadku zapłaty za świadczenia w UE- wystąpienie o zwrot części kosztów przez NFZ. Mniej się pytasz będziesz zdrowa. Logika kończy się w progach drzwi rozsuwanych, dla potrzeb klientów, oczywiście, rozsuwanych. Takoż marmur, klima i windy bezszelestne. Niech żyją studia trelebimowe, teletubisiowe i inne. Tyle, że myśleć nie uczą, niestety.

Powrót