Prowadzenie działalności w budynku handlowo-usługowym

• Autor wątku Autor wątku patryksliwinski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryksliwinski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Zakupiłem nieruchomość handlowo-usługową w celu wyremontowania budynku i przeniesienia działalności do własnego lokalu.

Budynek jak i działka jest handlowo-usługowa, natomiast w najbliższym otoczeniu są zabudowy jednorodzinne. Złożyłem wniosek o warunki zabudowy, i niestety otrzymałem negatywną odpowiedź, ze względu na "bunt" sąsiadów.

Chciałbym się dowiedzieć jakie mogę wykonać ruchy, aby w jak najprostszy sposób i jak najszybszy móc rozpocząć remont i prowadzenie działalności w tym budynku.

Aby budynek mógł być w pełni funkcjonalny pod moją działalność muszę wykonać podjazd oraz przerobić duży otwór okienny(5mx4m) na bramę wjazdową.

Działalność jaką się trudnie to usługi związane z oklejaniem pojazdów, polerowaniem lakieru czy zabezpieczeniem nowych aut powłoką ceramiczną/folią ochronną. Nie jest to w żaden sposób działalność uciążliwa.

Czy jeśli budynek jest handlowo-usługowy, a w żadnych dokumentach nie ma podanej jego wcześniejszej konkretnej funkcji, muszę składać wniosek o zmianę funkcji budynku?

Jeśli czysto hipotetycznie, wykonywane prace remontowe są akceptowalne przez polskie prawo jako prace remontowe na zgłoszenie bez konieczności składania pozwolenia na budowę(przebudowę) to w dalszym ciagu aby w pełni legalnie prowadzić tam działalność usługową muszę takową funkcję zmieniać?

Chętnie umówię się na spotkanie bądź porozmawiam odpłatnie z kimś kto wie jak dobrze ugryźć ten temat. Może miał ktoś z Państwa podobny problem i znalazł dobre rozwiązanie?

Powrót