Prowadzenie pojazdu po użyciu alkoholu (przekroczone o 0,01m

• Autor wątku Autor wątku jackuzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ok. Dziękuje za odpowiedz. Pozostało tylko czekać i mieć nadzieje że będzie dobrze. Wiem również że takie wytłumaczenie że zjadłem te czekoladki nieświadomie nie ma większego znaczenia. Mam więc jeszcze jedno pytanie. jeżeli nie poddam się dobrowolnie karze to będę miał możliwość obrony w sądzie czy też może to negatywnie wpłynąć na całą sprawę ?

Witam wszystkich fachowców ;) Wypiłem duże piwo 0.66l. "Sączyłem" je przez prawie 4 godziny, "zamknąłem" je jakoś przed północą. Wracając samochodem o 00:30 zostałem zatrzymany, na alkomacie tym blue-coś-tam zapaliła się czerwona kontrolka oznaczająca, ze jestem nietrzeźwy. Powieźli mnie na komisariat, a tam kazali dmuchać w ten sensoryczny czy jakiś, ale odmówiłem i powiedziałem, ze chce jechać na krew. Upierałem się, wiec w końcu pojechaliśmy. Najbliższy szpital był 30km dalej, więc zrobiłem to, żeby "zyskać na czasie". O 1:30 pobrali mi krew. Teraz kazali czekać od 2 do 3 tygodni na wyniki badań, ale prawka nie oddali. Natomiast kiedy już przyjechaliśmy, była 2:30 Panowie Władzowie zaproponowali, żebym dmuchnął w alkomat bez protokołu bez niczego. Zgodziłem się. Wykazało 0,03. Jaką mam pewność ze godzinę wcześniej, kiedy krew mi pobrali, zmieściłem się w granicy? Czy przyjdzie mi coś płacić za to badanie krwi? Czy ja w ogóle dobrze zrobiłem?

A na jakiej podstawie zabrali Ci prawo jazdy? Przeciez nie ma zadnego dowodu w postaci wyniku z alkomatu czy byles nietrzezwy - na badanie krwi musisz zaczekac, a 0,03 mg/l to 0,06 promila - nawet nie jest wykroczenie. Czerwona lampka na sensorze to zaden dowod. Prawko zabrane nieslusznie i powinno byc zwrocone natychmiast. Jeszcze dodatkowo bym oskarzyl tego Policjanta o bezprawne zabranie PJ - idz jak najszybciej na komisariat i żądaj zwrotu prawka.

Ostatnia edycja:
Oczywiście z badania krwi obliczą ci ile miałeś w chwili zdarzenia a nie w chwili pobrania krwi, także takie zyskanie na czasie to strata czasu. Teraz jesli wyjdzie że miałeś powyżej 0,2 i zostaniesz ukarany/skazany przez Sąd to zapłacisz koszty wszystkich badań. Prawka nie zatrzymuje się bo jest dowód tylko bo jest podejrzenie a tutaj było i to uzasadnione. Prawka nie ma już na Polcji.

destructor napisał:
Oczywiście z badania krwi obliczą ci ile miałeś w chwili zdarzenia a nie w chwili pobrania krwi, także takie zyskanie na czasie to strata czasu. Teraz jesli wyjdzie że miałeś powyżej 0,2 i zostaniesz ukarany/skazany przez Sąd to zapłacisz koszty wszystkich badań. Prawka nie zatrzymuje się bo jest dowód tylko bo jest podejrzenie a tutaj było i to uzasadnione. Prawka nie ma już na Polcji.

Jak nie ma na Policji? Więc gdzie jest? Własnie tez mi to troche śmierdziało ze nie oddali, ale jak ja ciemny - skąd mogłem wiedzieć.

Ale myślicie że bedzie lipa?

przekazane zostało do sądu z wnioskiem o wydanie postanowienia o zatrzymaniu prawa jazdy

Powrót