Prowadzenie ubezpieczeń grupowych

• Autor wątku Autor wątku elka_kulpa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elka_kulpa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Proszę o radę i pomoc.

W firmie do tej pory ubezpieczenie grupowe prowadziła główna księgowa.
Niestety zwolniła się z pracy. Pracodawca żąda ode mnie jako pracownika kadr żebym dalej to ja prowadziła.
Główna księgowa obowiązki wynikające z ubezpieczenia grupowego przekazała osobie, która przyszła na jej miejsce. Osoba ta wprawdzie nie ma umowy o pracę tylko wykonuje swoje obowiązki jako firma ale przejęła PZU i ma już swoje hasło. Nie wiem czy już podpisała umowę z PZU.

Czy muszę się zgodzić na prowadzenie ubezpieczeń?
Czy prowadzenie PZU wchodzi w obowiązki pracownika wynikające z kodeksu pracy? Przecież w zakresie obowiązków nie ma prowadzenia ubezpieczenia grupowego.

Z tego co się dowiedziałam od wujka google to muszę wyrazić zgodę i nigdzie nie jest napisane, że musi to prowadzić pracownik kadr. Może to prowadzić każda inna osoba, która wyrazi chęć i podpisze umowę z PZU.

Z góry dziękuję za pomoc.

Tak.
Z KP wynika tylko tyle, ze pracownik ma wykonywać polecenia przełożonych a to by ktos z kadr prowadzil ubezpieczenia grupowe idealnie wpisuje sie w stanowisko.

Tyle, ze pracodawca nie ma jak cie zmusic bys z obcym podmiotem podpisywala jakiekolwiek umowy. Mozesz zajmowac sie od strony administracyjnej ale podpisu pod obcą umową nie moze wymagac.

OK rozumiem. Ale nigdzie nie jest powiedziane, że musi to robić pracownik kadr tym bardziej, że do tej pory zawsze prowadziła to główna księgowa. Czy to oznacza, że osoba, która to przejęła po głównej księgowej będzie otrzymywała prowizję a ja jako pracownik muszę się podporządkować przełożonej i prowadzić ubezpieczenie grupowe jako inne polecenie przełożonego?

Powrót