Prowadzenie wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami (stypendium socjalne)

• Autor wątku Autor wątku student9711
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

student9711

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam pytanie odnośnie prowadzenia wspólnego gospodarstwa z rodzicami.
Jestem studentem i od trzech lat pobieram stypendium socjalne. W tym czasie wykazywałem mojego ojca jako członka rodziny, ale jako, że nie osiąga on żadnych dochodów to jest to bez sensu. Mam przyznaną rentę rodzinną, której wysokość netto nie przekracza progu stypendialnego na mojej uczelni.
W tym roku w życie weszły nowe przepisy, które wymagają zaświadczenia z OPS gdy dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 528zł. To bardzo komplikuje mi życie bo poza wypełnieniem stosów bezsensownych dokumentów w OPS, musiałby być przeprowadzony wywiad w rodzinie.
Tylko ja mam jakiekolwiek źródło dochodu w mojej rodzinie i zastanawia mnie czy gdy jestem zameldowany w tym samym mieszkaniu co mój ojciec to znaczy, że prowadzimy wspólne gospodarstwo.
Wynajmuję mieszkanie w całkiem innym mieście, a w domu jestem tylko na święta. Proszę o jakąkolwiek radę.

Zamieszkanie i zameldowanie nie mają znaczenia. Jeśli rentę pobierasz co najmniej od stycznia 2018 r do chwili składania wniosku i jej wysokość to bodajże co najmniej 930,35 zł możesz nie wykazywać rodziców, o ile nie prowadzisz z nimi wspólnego gospodarstwa domowego.
Chyba, że spełniasz jakiś inny warunek ustawowy:
- ukończone 26 lat
- pozostawanie w związku małżeńskim,
- dziecko na utrzymaniu (swoje lub przysposobione),
- uzyskanie pełnoletności w pieczy zastępczej.
Jeśli nic nie pasuje, to musisz wpisać rodziców do składu rodziny, albo przedstawić alimenty od nich.

Powrót