Prowizja dla komornika

• Autor wątku Autor wątku luckyboy28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luckyboy28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam do Państwa pytanie o poradę prawną a mianowicie:
Od 3 lat mam zasądzone alimenty przez sąd na wniosek matki mojego syna w kwocie 450 zł + moim zdaniem bezsensowną prowizję dla komornika 70 zł, której chcialbym się pozbyć, gdyż nie zamierzam się uchylać od płacenia alimentów. Nigdy nie spóźniłem się z zapłatą jak i również nie miałem żadnych zaległości. Chciałbym zaprzestać płacić komornikowi prowizję bo jest to dla mnie poprostu wyrzucanie pieniędzy w błoto. Matka syna nie do końca wie, czy zgodzić się abym dobrowolnie płacił pieniądze. Proszę o poradę co w tej sprawie mógłbym zrobić jeśli by się zgodziła (wnioski, gdzie złożyć itd.) lub ewentualnie co mam zrobić w tym kierunku bez jej zgody. Drugie pytanie:
Gdzieś wyczytałem, że jeżeli nie mam żadnego zadłużenia za alimenty przez długi okres czasu a komornik pobiera prowizję to jest to nadużycie prawa, więc czego mógłbym się domagać w tej kwestii (zwrot jakiś kosztów itp.)
Z góry dziękuję za pomocną odpowiedź.

Sąd opłaty stosunkowej należnej komornikowi nie zasądza. Na tą opłatę trzeba sobie zapracować samemu. Czyli nie wykonywać wyroku sądu (nie płacić w terminie, nie płacić pełnej kwoty lub wcale).
Nigdy nie spóźniłem się z zapłatą jak i również nie miałem żadnych zaległości.
To na jakiej podstawie komornik wszczął egzekucję?
Matka syna nie do końca wie, czy zgodzić się abym dobrowolnie płacił pieniądze.
To i tak nic nie zmieni. Nawet jak w czasie prowadzenia egzekucji zaczniesz przekazywać środki do rąk matki, to komornik i tak naliczy opłatę stosunkową. Konieczne umorzenie egzekucji. Taki wniosek może złożyć matka dziecka ( to wyłącznie jej wola ) lub Ty poprzez wpłatę do depozytu sądowego 6 krotności miesięcznego świadczenia. Po złożeniu depozytu, składasz wniosek o umorzenie. Płacisz bieżące alimenty matce a kasa leży w sądzie do czasu ustania obowiązku alimentacyjnego.
Gdzieś wyczytałem, że jeżeli nie mam żadnego zadłużenia za alimenty przez długi okres czasu a komornik pobiera prowizję to jest to nadużycie prawa, więc czego mógłbym się domagać w tej kwestii (zwrot jakiś kosztów itp.)
To znaczy gdzie? Póki egzekucja trwa, to opłata stosunkowa jest należna komornikowi. To jego wynagrodzenie. Więc to bzdury.

Powrót