Prowo autorskie sluchawek sennheiser

• Autor wątku Autor wątku komandos1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

komandos1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
WITAM

mam taka sytuacja dostałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania karnego , i teraz pytanie dlaczego tej sprawy nie zamkną skoro byłem jako świadek i powiedziałem im ze przed zakupem tych słuchawek z chin upewniłem sie ze towar jest oryginalny , powiedziałem im na przesłuchaniu ze sprzedawca mnie zapewniał ze jest oryginalny i teraz dostałem pismo o zabezpieczeniu tych słuchawek i wszczęciu postępowania karnego dlaczego sprawy nie zamkną mogę jeszcze złożyć zażalenie do sadu okręgowego z którego jest prowadzone postępowanie , proszę o rade

Widocznie znalezione zostały podstawy do wszczęcia postępowania. Czego dokładnie dotyczy postępowanie. Obrotu podróbkami? Ile było sztuk tych słuchawek? Czy postępowanie toczy się w sprawie, czy przeciwko osobie?

dotyczy wprowadzenia do obrotu towaru w postaci 15 par słuchawek opatrzonych znakiem towarowym sennheiser. Na początku byłem jako świadek i zlozylem zeznania ze sprzedawca mnie zapewniał ze towar jest oryginalny. Nic nie pisze otrzymanym niedawno piśmie czy toczy się w sprawie , czy przeciwko osobie

W tej sytuacji byłbym raczej zdziwiony, gdyby postępowanie nie zostało wszczęte. Prawdopodobnie prokurator wkrótce przedstawi ci zarzut.

Zarzut ? Myślę że zostanę uniewinniony a sprawę zamkną bo nie wiedziałem co kupuję a miał być to oryginał

To oczywiście całkiem możliwe. Nie zakładałbym jednak, że do oczyszczenia się z zarzutów wystarczy twoje zeznanie, że "nie wiedziałeś".
W jaki sposób upewniłeś się, że towar był oryginalny i jakie masz dowody na to? Co to za dostawca, u którego słuchawki kupowałeś? Jakiś wiarygodny sklep/hurtownia?

kupiłem na alibabie , jest to sklep , rozmawiałem z nim na czacie ale nie mam dowodów bo powiedziałem im ze po zamknięciu okienka z czata rozmowy sa usuwane jest to jednorazowa rozmowa

komandos a rozmawiałeś przez Message Center na alibabie ?

Masz jeszcze cenę. Cena słuchawek była zbliżona do rynkowej (hurtowej?) ceny tego modelu słuchawek?

właśnie nie kupiłem za 40 usd 15 par

jeszcze miałem możliwość zniszczenia towaru ale to sa koszta 3500zl z ugodą i sie zastanawiam czy jest szansa już na zniszczenie towaru po zeznaniach

Ostatnią edycję dokonał moderator:
komandos1988 napisał:
właśnie nie kupiłem za 40 usd 15 par
No, to życzę powodzenia w przekonaniu prokuratora, że myślałeś, że to oryginalne słuchawki ;).

To kupiłeś 15 par po 40 dol. za sztukę i chciałeś je wystawić na sprzedaż?

nie powiedziałem ze do celów prywatnych , albo zrobienia prezentów dla bliskich

kupiłem 15 par za łączna cenę 40 dolarów

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
komandos1988 napisał:
nie powiedziałem ze do celów prywatnych , albo zrobienia prezentów dla bliskich

Skoro nie powiedziałeś, że do celów prywatnych albo zrobienia prezentów dla bliskich, to pewnie pomyślą, że na handel. Poza tym cena 10 zł za sztukę chyba mocno podejrzana.

Powrót