prwao jazdy b1 firma ktora przerabia auta o masie do 1000kg.

• Autor wątku Autor wątku uszu007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uszu007

Użytkownik
Odpowiedzi
36
witam
co myslicie o tej firmie?
Kod:
http://otomoto.pl/citroen-c1-autab1-pl-przerobka-na-kat-b1-C18182015.html

to jest tylko wybrana aukcja z ich oferty bo jest ch kilka, mianowicie firma zapewnia ze samochod o masie wlasnej do 1000kg, przerobia na wymaane 550kg. Nazwa firmy to Multi Trade Europe, tak jak podane w aukcji.
Co mysliscie o takim czyms? koncze prawko b1 i zastanawiam sie jakie auto kupic, skoro bylaby to prawda to chcialbym kupic Honde Civic (1991-1995) bo ona ma okolo 900kg, w zaleznosci od silnika jaki tam jest.

mysle ze go nie odchudza do tych 550kg, o jakies 100kg, wyjmujac tylne siedzenie i zapasowe kolo oraz jakies "klucze". Ale do 550kg watpie, co w takiej sytuacji zrobi policja gdy mnie zatrzyma i zobaczy mase np. 547kg w Hondzie Civic?

Gdy zrobia taka opera cje to powinni mi wydac homolagacje tego auta nowa z wpisana masa wlasna 547kg?

Pozdrawiam.

Ale bzdura, może jeszcze przerobią hondę na hulajnogę?
To się nadaje do Hyde Parku.

wiec jakie jest Wasze zdanie? przeciez wystawia mi na to homologacje.

O homologacji jakoś nie mogłem znaleźć informacji na stronie tego producenta samochodów.

Z tego co pamiętam przepisy (nie chce mi się teraz sprawdzać) to zmiany niektórych parametrów pojazdu wymagają podparcia w homologacji typu. I właśnie zmiany m.in. dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu zostaną wpisane do karty pojazdu i dowodu rejestracyjnego po okazaniu wyciągu ze świadectwa homologacji.

Homologację na zmiany parametrów technicznych pojazdu może uzyskać każdy producent samochodów - także producent dokonujący zmian adaptacyjnych pojazdu - tzw. drugi etap produkcji. Wystarczy przeprowadzić badania, skompletować dokumentację, generalnie ponieść pewne koszty i można zostać producentem samochodów. Jest to bardzo popularne na rynku pojazdów kempingowych.

Jeżeli producent zapewnia, że pojazd zostanie zarejestrowany, należałoby przyjąć (można oczywiście sprawdzić), że producent działa zgodnie z przepisami, a zatem zmiany parametrów technicznych wywołane drugim etapem produkcji, będą wpisane w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu. Prawdopodobnie zmianie ulegnie też marka pojazdu.

Jeżeli podczas kontroli drogowej (ważenie pojazdu) ujawniona zostanie rozbieżność pomiędzy danymi z tabliczki znamionowej (umieszczonej przez producenta drugiego etapu) a stanem faktycznym - wówczas dowód rejestracyjny zostanie zatrzymany. Jeśli przyczyny zatrzymania dowodu nie będzie można usunąć - pozostanie roszczenie w stosunku do producenta drugiego etapu.

Januszu M. - jeśli producent drugiego etapu uzyska odpowiednią homologację, to spełniając warunki w niej określone będzie mógł wyprodukować np. na bazie ciężarówki - może nie hulajnogę, ale np. motocykl, który zostanie legalnie dopuszczony do ruchu. (pomijam już kwestię, że wielu zmian można dokonywać bez homologacji).

Temat jest jak najbardziej poważny, a zakres prawa to przepisy o rejestracji pojazdów, o warunkach technicznych pojazdów, o dopuszczeniu pojazdów do ruchu itp.

wiec teoretycznie jest to mozliwe?
dajmy na to ze zrobie taka operacje zarejestruje go poniewaz dostane homolagacje z odpowiednia masa pojazdu i zatrzyma mnie policja, sprwdza dowod bedzie wpisane np. 549kg. To co oni maja do tego jesli nawet byloby wiecej? Moga wyslac mnie na przymusowe badanie techniczne, bez zadnych podstaw? poniewaz bede posiadal druga homolagacje tego pojazdu.

Oczywiście, że możliwe. Ciebie w zasadzie nie interesuje nic poza dowodem rejestracyjnym i kartą pojazdu. Jeżeli zmiany wpisane są w tych dokumentach, to oznacza, że uprawniony diagnosta sprawdził pojazd i podpisał się pod dokumentem dopuszczającym pojazd do ruchu. Dokument wydany przez diagnostę był podstawą wpisu zmian do dow.rej. W zasadzie to i homologacja Cię nie powinna zbytnio interesować.

A zapytam z ciekawości: co jest wpisane w rubryce J i K w dowodzie rejestracyjnym? Jeżeli w rubryce K wpisany jest nr świadectwa homologacji (drugiego etapu produkcji), to możesz spać spokojnie.

A co do kontroli drogowej - podstawy muszą mieć - muszą zważyć Twój pojazd i ujawnić rozbieżność danych dotyczących mas pojazdu. Oczywiście może zdarzyć się tak, że producent drugiego etapu dołoży do pojazdu coś jeszcze i pojazd będzie cięższy, niż wynikałoby to ze świadectwa homologacji. Wówczas dowód rejestracyjny zostanie zatrzymany.

wtedy jesli zabiora mi dowod, bede mogl sie odwolac do firmy ktora mi wydala tą homolagacje bledna, tzn. ze nie wazyl tych 549kg, tylko np. 780kg. I wytoczyc im sprawe sadowa? pytam tylko teoretycznie bo w sady na pewno nie bede sie bawil.
Pozdrawiam

PS.
jeszcze nie amm tego auta, zadzwonie po swietach konkretnie do tej firmy i spytam sie czy przerobia mi taki i taki pojazd, z tego i z tego rocznika o cene, i wtedy kupie tę Honde Civic tak '91-'94 rok. Bo one wazyly okolo 900kg. w zaleznosci jeszcze od silnika.

Tak, będziesz mógł pozwać tę firmę. Ale pewnie zaproponują Ci, że usuną przyczynę zatrzymania dowodu i po badaniach technicznych odbierzesz dowód.

Przed zakupem proponowałbym Ci wybrać się do wydziału komunikacji ze wszystkimi dokumentami. Trochę jest inna procedura dla nowych pojazdów produkowanych w kilku etapach, które nie były wcześniej rejestrowane, a inna dla pojazdów używanych już zarejestrowanych.

Nie bójmy się mitu "przeróbek". Większość (a może wszystkie) radiowozy policji, straży pożarnej i innych służb, karetki pogotowia, pojazdy pomocy drogowej, śmieciarki, telewizyjne i radiowe wozy transmisyjne, pojazdy kempingowe i wiele, wiele innych to nic innego jak "przeróbki"...

ale z jakimi dokumentami mialbym tam isc, przed zakupem pojazdu?
Pozdrawiam:)

Z kopiami tych, na podstawie których mają być dokonane zmiany w dowodzie rejestracyjnym. Porozmawiaj ze sprzedawcą, że chcesz sprawdzić, czy w Twoim urzędzie nie będzie problemu z rejestracją i poproś o kopie.

Są dwie możliwości - zmiany mogą być dokonane w oparciu o homologację drugiego etapu produkcji lub w oparciu o badanie techniczne dokonane przez diagnostę, choć odnoszę wrażenie, że w tym drugim przypadku nie można zmienić DMC...

Najprościej dla Ciebie kupić pojazd już zarejestrowany, ze zmienionymi parametrami.

Janusz M. napisał:
Ale z 1000 kg "zejść" na 550 kg?? Bajka.
nie koniecznie - jeżeli bierzemy pod uwagę dopuszczalną masę całkowitą to taki wynik można uzyskać bez większych problemów praktycznie nie ruszając masy własnej. W autobusach przyjmuje się 73 kg na pasażera, jeśli z pojazdu 5-cio osobowego zrobimy 2 osobowy to już mamy ponad 200kg. Jeśli zrezygnujemy z ładowności bagażnika to kolejnych kilogramów przybywa...

Jeśli masa własna... ktoś się pod tym podpisuje, a jeśli zmiana dokonywana jest w oparciu o homologację to tych podpisów jest więcej....

Ostatnia edycja:
tak, wiem ze to bajka. Ale wiekszosc aut nawet te Daihatsu Cuore, ktore sa na b1 nie wszystkie spelniaja ten warunek istotne jest zeby wygladalo na 550g, i bylo w papierach tak wpisane, chodzi mi o uzyskanie takowej hamologacji, i zeby byly widoczne zmiany jakies z zewnatrz.

dobrze, dziekuje bardzo za pomoc. Jesli zrobie tak jak pisalem i zglosze sie do tej firmy, to wystawie opinie o nich w tym temacie gdyby ktos inny kiedys potrzebowal.

Pozdrawiam i dziekuje

No i co? Przerobiłeś tam auto? Bo ja też się przymierzam i szukam jakichś opini ;)

Powrót