Prywatna opieka medyczna i brak informacji o opłatach

• Autor wątku Autor wątku hochland
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hochland

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam
Moja Narzeczona posiada prywatną opiekę medyczną zapewnioną przez pracodawce jej mamy. Jakiś czas temu pojawiła jej się zmiana skórna. Od lekarza do lekarza trafiła w końcu do chirurga (cały czas mówimy o prywatnej opiece), który polecił się zapisać na "wizytę - zabieg", konieczne było chirurgiczne usunięcie kaszaka. Narzeczona bez problemu na infolinii zapisała się na zabieg, który odbył się wczoraj. Po zabiegu nastąpiło wielkie zamieszanie. Lekarz przystąpił do swoich czynności podczas gdy trwała awaria systemu elektronicznego i nie mógł potwierdzić wizyty. Po wszystkim system ruszył i tu pojawiła się po raz pierwszy informacja, że ten zabieg nie jest w pakiecie i trzeba zapłacić 400 zł. Zszokowani powiedzieliśmy, że pierwszy raz ktoś nam o tym powiedział, co jest oczywiście prawdą, i nie zapłacimy tej kwoty, nawet jej nie posiadaliśmy. Po wymianie zdań zapłaciliśmy tylko za badanie histopatologiczne wyciętej tkani (85 zł) - o tej kwocie też nie było mowy. W najbliższym czasie czeka nas zdjęcie szwów (darmowe) i rozmowa z kierownikiem przychodni.
Proszę o poradę prawną jak się odwołać od tej kwoty. Gdybyśmy byli poinformowani o tych kosztach, to z pewnością zabieg odbył by się w innym miejscu na NFZ.

Do tej pory była informowana o ewentualnych kosztach przed wizytą lub podczas zabiegu.

Rozmawiałem również z Rzecznikiem praw konsumenta który poparł naszą stronę.
Nie można kogoś stawiać przed faktem dokonanym. Informacja o ewentualnych kosztach powinna zostać udzielona przed usługą. Na forum poszukuje wsparcia prawnego, którego mógłbym użyć przy pisaniu odwołania. Do Rzecznika mam się zgłosić osobiście jeżeli przychodnia dalej będzie wymagała zapłaty.

Nie, takiej informacji powinna już udzielić infolinia przed zarezerwowaniem wizyty. Informacji nie było ani podczas zapisu, ani podczas zgłoszenia się do przychodni. Informacja została udzielona po fakcie.
Widzę, że kwestionujesz wypowiedź Rzecznika...

Ostatnia edycja:
hochland napisał:
Nie, takiej informacji powinna już udzielić infolinia przed zarezerwowaniem wizyty.

Tak naprawdę piszesz bzdury.

Obowiązuje was regulamin/warunki czy jak to tam się nazywa - tej prywatnej opieki medycznej. Czyli powinna byc instrukcja co jest platne, co jest bezplatne.

Infolinia nie musi o niczym informowac.

Jesli wykupuję u ubezpieczyciela autocasco to jak myslisz...obowiazuja mnie zapisy owu czy tez np. infolinia powinna mi powiedziec, ze na zgloszenie szkody mam 1 dzien? :o

Widzę, że zrobiłem błąd pisząc na tym forum. Taka druga elektroda tylko prawna... Trzymam się tego co powiedział mi Rzecznik.
Dzwoniłem przed chwilą ponownie do Rzecznika (inna osoba odebrała) i zostałem zapewniony, że przed taką wizytą powinienem zostać poinformowany o ewentualnych kosztach. Jeżeli zrobili to dopiero po usłudze, to ich roszczenia są bezpodstawne.

Ostatnia edycja:
ja się zawsze pytam czy muszę za coś zapłacić bo nie wszystko mam ujęte w cenniku. dzwonie też w pierwszej kolejności na infolinię dopytać co mogę zbadać w ramach stawki a co nie, bo nie ma sensu żeby mi lekarz przepisywał coś za co nie zapłacę.
w mojej przychodni powiedzieli że sami dzwonią na infolinię dopytać jeśli nie są pewni. w mojej ocenie ważna jest umowa z ubezpieczalnią , jeśli oni powiedzieliby mi że coś jest w pakiecie to tego bym się trzymała

hochland napisał:
Widzę, że zrobiłem błąd pisząc na tym forum. Taka druga elektroda tylko prawna... Trzymam się tego co powiedział mi Rzecznik.

W takim razie po co napisałeś na forum?

Powrót