Prywatna strona internetowa

• Autor wątku Autor wątku lojciec14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lojciec14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam taki problem. Chcę założyć stronę internetową o charakterze informacyjnym. Od lat zajmuję się serwisem komputerowym i tworzeniem stron internetowych, z czym wiążę swoje plany na przyszłość. Na dzień dzisiejszy chcę się niejako zareklamować w internecie. Strona, która miałaby powstać, informowałaby, czym się zajmuję, czyli: serwis komputerów, tworzenie stron www, składanie i obsługa sprzętu komputerowego. Jako, iż strona ma zachęcać ludzi do skorzystania z moich usług boję się, iż zostanę skontrolowany jako osoba prowadząca niezarejestrowaną działalność gospodarczą, zarabiającą na usługach. Co za tym idzie nie będę odprowadzał podatków, a to zaś jest karane prawem. Czy jednak wpis na stronie typu: "strona prowadzona w charakterze informacyjnym nie mająca na celu poniesienie korzyści majątkowych" uchroni mnie od tego typu nieprzyjemności? Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakładaniu takiej strony? Dodam jeszcze, iż na stronie nie pojawią się ceny np. za serwis czy założenie strony, ew. mogą pojawić się ceny części np. z innych sklepów komputerowych.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc :)

Strona www nie ma żadnego znaczenia. Wysatrczy, że złapią Cie na goracym uczynku, jak przyjmujesz zlecenie i je zrealizujesz.

hmm... a co jeśli moja działalność będzie się opierała tylko i wyłącznie na umowach słownych? Tzn. dzwoni do mnie klient, że ma komputer, odbieram go od niego, naprawiam, odwożę i dostaję wynagrodzenie? Wtedy nie ma żadnych dokumentów, świstków. No chyba, ze akurat trafię na kompa kogoś z urzędu skarbowego...

To nie ma znaczenia - przeczytaj sobie definicję działalności gospodarczej. Wystarczy, że jakiś niezadowolony klient Cię zgłosi i już masz kłopoty...

w takim razie z innej strony. Legalnej :) Gdybym założył jednoosobową firmę. Jakie musiałbym ponieść koszty i jak wygląda prowadzenie dokumentacji firmy? Chodzi mi o to, ile później jest papierkowej roboty..

Właśnie to robię... :) Obawiam się, że w obecnej sytuacji same koszta zus'u mogą mnie przerosnąć... musiałbym naprawdę się nieźle wypromować, żeby zarobić ponad to, co będę musiał zapłacić...

Jesli nie ukonczyles 30 lat, to spróbuj przez Akademickie Inkubatory Przedsiebiorczosci.

Powrót