Prywatne ubezpieczenie w Niemczech a Polska

• Autor wątku Autor wątku joe89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joe89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Jestem prywatnie ubezpieczony w Niemczech. Wszystko legalnie, mam meldunek.
Pojechałem do Polski na święta, straciłem przytomność, przyjechała karetka (już jest wszystko ok) następnego dnia pojechałem do przychodni żeby zrobić badania i teraz tak: Pani w NFZ powiedziała że te ubezpieczenie nie obowiązuje w Polsce, rachunek wyśle do domu w Polsce gdzie jestem tez zameldowany.
Tak samo rachunek za przyjazd karetki musiałem opłacić sam.
Tak powinno być?
Co by było w przypadku np. wypadku samochodowego? Jakaś operacja pobyt w szpitalu przecież to koszt nawet 10 tys złotych, jeszcze jakby dali krótki termin do zapłaty to w ogole porażka by była.
Ubezpieczenie Niemieckie powinno obowiązywać w całej Unii Europejskiej.

No to lipa, trzeba będzie bulić za 2 ubezpieczenia w Niemczech i Polsce...

Witam, pracuje juz ponad rok w Niemczech i posiadam Ubezpieczenie AOK, niedlugo zjezdzam do Polski na urlop i chcialbym odwiedzic dentyste. Czy koszty wizyty i leczenia bedzie moglo pokryc moje ubezpieczenie? W papierach mam napisane wszystkie kraje EU w tym Polska. Prosze o odpowiedz, Pozdrawiam:*

Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego ma zastosowanie we wszystkich krajach członkowskich UE/EFTA w sytuacjach nagłego zachorowania. Z godnie z decyzją Komisji Administracyjnej nr S1, Europejskiej karty ubezpieczenia zdrowotnego nie można używać w przypadku, gdy celem pobytu czasowego (turystycznego) jest poddanie się leczeniu. Lekarz przyjmujący pacjenta decyduje czy dane świadczenie udzielone jest w trybie pilnym - nagłego zachorowania, czy ma charakter planowy. W sytuacji gdy lekarz uzna, że świadczenie nie jest niezbędne z medycznego punktu widzenia wystawi fakturę/rachunek

Nie no bez przesady tu nie chodzi o stomatologa.
Jak pisałem podczas pobytu w Polsce dwa razy straciłem przytomność upadając przy tym, zadzwoniliśmy po karetkę, tętno było około 40 lekarz stwierdził podejrzenie bradykardii i powiedział żeby się dokładniej zbadać bo to jest dosyć poważne.
Czyli te ubezpieczenie 'powinno pokryć' operację w razie nie wiem upadku i krwiaka czy przy wypadku samochodowym bądź zawału i pobytu w szpitalu?

cytat
Nagłe zachorowania i wypadki a zagraniczne ubezpieczenia zdrowotne

Posiadacz Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) wystawionej przez zagraniczną instytucję ubezpieczenia zdrowotnego w sytuacji, w której niezbędne jest uzyskanie rzeczowych świadczeń zdrowotnych, może zwrócić się w Polsce o pomoc do każdego zakładu opieki zdrowotnej (świadczeniodawcy), który posiada umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej z Narodowym Funduszem Zdrowia.

Skorzystanie z usług medycznych u świadczeniodawcy, który nie jest związany umową z NFZ, oznacza konieczność poniesienia pełnych kosztów leczenia. Wyjątek stanowią świadczenia udzielane w stanie nagłym, gdy nie ma możliwości dotarcia do zakładu opieki zdrowotnej, który posiada umowę z Funduszem. Wówczas Fundusz finansuje koszty niezbędnych świadczeń zdrowotnych, udzielonych w stanie nagłego zagrożenia zdrowia lub życia, a następnie obciąża nimi właściwą instytucję zagraniczną.

Warto wiedzieć
Niezbędne rzeczowe świadczenia zdrowotne są udzielane przez świadczeniodawców posiadających umowę z NFZ również osobom, które nie posiadają EKUZ, ale w takich sytuacjach należy ponieść całość kosztów leczenia, a następnie ubiegać się o ich zwrot we właściwej instytucji ubezpieczenia zdrowotnego w państwie miejsca zamieszkania.

Istnieje również możliwość, aby instytucja ubezpieczeniowa w państwie pobytu (np. Oddział Wojewódzki NFZ) zwróciła się do odpowiedniej instytucji w państwie członkowskim, w którym dana osoba jest ubezpieczona, o wystawienie Certyfikatu Tymczasowo Zastępującego EKUZ. Po otrzymaniu dokumentu pacjent ponosi koszty leczenia tak jak każda osoba ubezpieczona w danym państwie pobytu.

Należy pamiętać, że właściwa instytucja ubezpieczenia zdrowotnego nie zwraca tych kosztów leczenia, które w państwie pobytu ponoszą osoby ubezpieczona/uprawnione do świadczeń zdrowotnych w tym państwie (np. dopłat za pobyt w szpitalu, udziału własnego pacjenta w kosztach zakupu leków itp.).

http://zielonalinia.gov.pl/Europejska-Karta-Ubezpieczenia-Zdrowotnego-5388

Ostatnia edycja:
Marian, on jest ubezpieczony prywatnie, a Ty mu opisujesz sytuacje dla ubezpieczonych ustawowo. Na ubezpieczeniach prywatnych nie ma zadnych kart EKUZ, bo one obowiazuja (w zaleznosci od umowy) nie tylko w Europie, ale na calym swiecie podczas podrozy prywatnych.

@Joe: ty jeszcze nigdy nie byles u lekarza w Niemczech na to ubezpieczenie? Ubezpieczeni prywatnie zawsze dostaja rachunek od lekarza, ktory wysylaja do ubezpieczalni, ta zwraca pieniadze, a rachunek musisz oplacic potem samodzielnie,

W przypadku pobytu w szpitalach niemieckich, gdzie koszty moga byc wysokie, po prostu podajesz administracji szpitala swoj numer i nazwe ubezpieczenia, oni sie kontaktuja z ubezpieczalnia i rozliczaja sie bezposrednio, wtedy nie musisz wykladac duzych kwot pieniedzy.

Polskie szpitale pewnie jeszcze nie sa do tego przyzwyczajone. Te rachunki, przynajmniej w Niemczech, nigdy nie maja krotkiego terminu (w Niemczech z reguly minimum 4 tygodnie), wiec zanim bedziesz musial zrobic przelew, ubezpieczenie juz dawno ci przeleje te pieniadze na konto.

Na drugi raz zabieraj ze soba zawsze numer faksu do twojej ubezpieczalni i numer ubezpieczenia, wtedy szpital przez faks moze poprosic o potwierdzenie, ze rachunek zostanie oplacony i bedzie mniej stressu

@Pogodniak:
Dzięki za jasne i wyraźne wytłumaczenie, teraz wszystko rozumiem.
No właśnie jeszcze nie byłem.
Pozdrawiam

Powrót