L
lunatic dream
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam.Mam pytanie odnośnie pracy tymczasowej w Niemczech,otóż dnia 26.9.2007 mam zamiar wyjechać do pracy sezonowej,problem tym że jestem rolnikiem(dodatkowo studiuję) a pracodawca niemiecki chce zaświadczenie z ZUSU.w KRUSIE poinformowano mnie że mogą mi wystawić zaswiadczenie z którym mam zgłosić sie do ZUSU.Rozumiem że chodzi o wykluczenie mnie z ubezpieczenia itd aby pracodawca mógł mnie ubezpieczyć w Niemczech na czas pracy sezonowej.Wszystko było by dobrze ale ja po prostu niemam czasu na załatwianie tego i latanie od ZUSu do
KRUSu(pracuje od 7 do 19,a także mieszkam w małym miasteczku gdzie niema siedziby ani ZUSu ani KRUSu).Więc chciałbym sie dowiedzieć czy jeśli wykupię prywatnie ubezpieczenie na pracę za granicą w zakładzie ubezpieczeniowym to pracodawca bedzie mógł to przedstawić w swoim urzedzie pracy lub urzędzie zatrudnienia(niewiem jak to dokładnie się nazywa)???coś w postaci zamiennika zamiast tych zaświadczeń z ZUSu??????????
proszę o szybką odpowiedz.pozdrawiam
KRUSu(pracuje od 7 do 19,a także mieszkam w małym miasteczku gdzie niema siedziby ani ZUSu ani KRUSu).Więc chciałbym sie dowiedzieć czy jeśli wykupię prywatnie ubezpieczenie na pracę za granicą w zakładzie ubezpieczeniowym to pracodawca bedzie mógł to przedstawić w swoim urzedzie pracy lub urzędzie zatrudnienia(niewiem jak to dokładnie się nazywa)???coś w postaci zamiennika zamiast tych zaświadczeń z ZUSu??????????
proszę o szybką odpowiedz.pozdrawiam