Prywatne ubezpieczenie zdrowotne i powrót do pracy

• Autor wątku Autor wątku fvgfvg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fvgfvg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sytuacja jest następująca - 2 miesiące temu straciłam pracę. W tym czasie nie
zarejestrowałam się jako bezrobotna. Myślimy z chłopakiem o wykupieniu dla mnie prywatnego
ubezpieczenia zdrowotnego głównie z takiej przyczyny że jest tańsze niż ZUS-owskie w wypadku
podjęcia pracy na umowę o dzieło lub zlecenie. I załóżmy teraz że po np roku (kiedy to nie
płacę składek ZUS i posiadam sobie prywatne ubezpieczenie zdrowotne )znajduję pracę - ale
umowa jest o pracę w związku z czym będą odprowadzane składki do ZUS - z tym że ZUS grozi
tym którzy nie płacili składek przez jakiś czas, że trzeba będzie zapłacić karę
( Narodowy Fundusz Zdrowia - Informator - Ubezpieczony) za powrót do ubezpieczenia
w ZUS-ie. Pytanie brzmi - czy jeśli po rocznym niepłaceniu składek mój nowy pracodawca
będzie odprowadzał za mnie składki to czy abym została objęta ubezpieczeniem będę musiała
zapłacić karę o której mowa w podanym przeze mnie wcześniej linku ?

1. To nie jest artykuł o karach pobieranych przez ZUS za powrót do ubezpieczenia obowiązkowego tylko o opłatach dodatkowych za przystąpienie do ubezpieczenia dobrowolnego po okresie braku jakiegokolwiek ubezpieczenia zdrowotnego.
2. Nie tylko w przypadku zatrudnienia na podstawie umowy o pracę ale także w przypadku wykonywania umowy zlecenia podleganie ubezpieczeniu zdrowotnemu jest obowiązkowe (chyba że jesteś uczennicą/studentką poniżej 26 lat).

Powrót