Prywatny sprzedawca a rękojmia...?

• Autor wątku Autor wątku wiktorowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiktorowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć,

pod koniec 2022r. od osoby prywatnej kupiłem część do komputera. Po otrzymaniu przesyłki sprawdziłem - działała. Odłożyłem na półkę.

W czerwcu po ponownym montażu okazało się, że pod obciążeniem w/w cześć źle działa i po godzinie padła.

Złożylem reklamację z tytułu rękojmi (na e-mail); jaką formę załatwienia reklamacji zaproponowalem wymiane lub zwrot pieniedzy.

Przez 2 dni sprzedajacy dywagował, ze jako kupujacy nie mam zadnych uprawnien do zlozenia reklamacji bo on jest prywatną osobą, nie udzielał gwarancji itp. Generalnie straszny bełkot.

Przestałem odpisywać i kontakt się urwał.

Założyłem spór/dykusje po upływie 14 dni. Sprzedawca znowu zaczał dywagować i pisać takie brednie, że aż żal było czytać.

Formalnie odrzucił reklamację po około 17 dniach.

Napisałem Allegro, że czas na odpowiedź (na reklamcję) został przekroczony a formalne odrzucenie nastąpiło po 17 dniach od dnia wysłania reklamacji na e-mail.

Teraz jeden pracownik Allegro twierdzi, ze prywatnego sprzedawce nie obowiazuje termin 14 dni na odpowiedz a drugi pisał, że jak nie odpowiedzial przez 14 dni to znaczy, ze reklamacja jest uznana.

Jak to jest w praktyce bo sie juz zgubilem.
Pozdrawiam,
Wiktor

Pracownik portalu ma rację. Sprzedawcy prywatnego nie dotyczy limit 14 dni, bo nie jesteś konsumentem w rozumieniu art. 22[1] kc.

prywatnego sprzedawce nie obowiazuje termin 14 dni na odpowiedz

Przedsiębiorca (sprzedawca) ma obowiązek odpowiedzi na reklamację konsumenta w ciągu 14 dni kalendarzowych (art. 561[1]) K.c.). Zakupiłeś towar nie od przedsiębiorcy (osoba prowadząca firmę) tylko od osoby prywatnej. Stąd też podany termin nie obowiązuje osoby prywatnej jako sprzedawcy towaru.

Dziękuję gryffinian za poprawienie podstawy prawnej w mojej poprzedniej odpowiedzi.

Zgodnie z art. 561[5] Kodeksu cywilnego, jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.

Za pomyłkę przepraszam.

Powrót