przebadanie przez biegłego

• Autor wątku Autor wątku miły_byd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miły_byd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, zostałem skierowany na badania przez biegłego. Przyszło do mnie pismo kiedy mam się stawić. Jest niestety tylko problem, że studiuję poza miejscem zameldowania i w dniu stawienia się mam ważne zaliczenie i nie mogę wtedy się stawić na te badania. Czy w tej sytuacji dostarczenie wcześniej do sądu usprawiedliwienia własnego autorstwa jest przez sąd honorowane? I czy w momencie, gdy powiadomi się o niemożności stawienia się na badanie przez biegłego, to czy nie zostanie się ukaranym grzywną?

Dzięki, pozdro.

wiesz raczej to na uczelnie powinieneś powiadomić że nakazem sądu musisz sietego i tego stawić w takim i takim celu wówczas umożliwią ci zdawanie w innym terminie, napisane przez ciebie usprawiedliwienie było by nie wystarczające

Własnoręczne napisane usprawiedliwienie jest... slabym usprawiedliwieniem.
Dostałeś wezwanie - masz obowiązek się na nie stawić.
Jeśli się na to wezwanie nie stawisz, realnie grozi Ci przymusowe doprowadzenie przez Policję. Czy jednak ono nastąpi zależy tylko i wyłącznie od decyzji Sędziego. Może będzie honorował Twoje usprawiedliwienie i wyznaczy kolejny termin na który masz się stawić, a może nie będzie honorował usprawiedliwienia i każe Cię doprowadzić.

Powrót