przechowywanie potwierdzen doręczenia listów poleconych przez MPK Łódź

• Autor wątku Autor wątku kasia_lodz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia_lodz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Szanowni użytkownicy, zwracam się z pytaniem o to, czy są jakieś regulacje prawne mówiące o tym, jak długo miejskie przedsiębiorstwo komunikacyjne powinno przechowywać potwierdzenia doręczeń listu poleconego ?
Nakreślę po krotce sytuację
w 2013 roku zostałam ukarana mandatem za jazdę bez ważnego biletu, mandat opłaciłam. 2 tygodnie temu dostałam wezwanie do zapłaty owego mandatu od firmy statima, wiem że to naciągacze. Żeby wyjaśnić całą sytuację udałam się do siedziby spółki mpk, dowiedziałam się tam że mandat figuruje jako nie zapłacony i aby wyjaśnić sytuację powinnam (o zgrozo) po 4 latach przedstawić potwierdzenie wpłaty. Na moją uwagę że doszło do przedawnienia gdyż, nie zostałam poinformowana o płatności wcześniej, kiedy jeszcze mogłam przedstawić potwierdzenie usłyszałam że, wielokrotnie wysyłano do mnie polecone zpo. Zażądałam okazania dowodów odbioru tych listów gdyż, nic nigdy nie dostałam... zostałam poinformowana że takie potwierdzenia przechowują do 11 miesięcy...

kasia_lodz napisał:
doszło do przedawnienia gdyż, nie zostałam poinformowana o płatności wcześniej, kiedy jeszcze mogłam przedstawić potwierdzenie
Co ma piernik do wiatraka? Przedawnienie nastąpiło, bo upłynął odpowiedni czas (15 miesięcy). Żadne ich listy i Twoje przechowywanie czegokolwiek nie ma nić do rzeczy.

Ja Malinowski napisał:
Co ma piernik do wiatraka? Przedawnienie nastąpiło, bo upłynął odpowiedni czas (15 miesięcy). Żadne ich listy i Twoje przechowywanie czegokolwiek nie ma nić do rzeczy.

A czy to nie jest tak ze 15m-cy od ostatniego wezwania? Wiec jesli np ostatnie wezwanie bylo wysłane 12m-cy temu to do przedawnienia nie doszlo a potwierdzenia odbioru juz mi nie pokaza...

a czy ogólnie istnięją jakieś regulacje prawne które jasno określają czas przechowywania potwierdzen odbioru dla firm/spółek miejskich ?

kasia_lodz napisał:
a czy ogólnie istnięją jakieś regulacje prawne które jasno określają czas przechowywania potwierdzen odbioru dla firm/spółek miejskich ?
Nie.

Powrót