Przechowywanie praw autorskich, prawo międzynarodowe

• Autor wątku Autor wątku dammnit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dammnit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Jak wygląda sprawa z przechowywaniem praw autorskich (za zgodą) aby móc je później przekazać w formie transakcji? Innymi słowy, ktoś przekazuje mi swoje dzieło, podpisana zostaje umowa, która stanowi, że podmiot wyraża zgodę na przechowywanie praw autorskich na moim, powiedzmy, serwerze i i gdy znajdę chętnego do nabycia tych praw autorskich, dochodzi do transakcji za zgodą wszystkich stron.

Ważne, że to miałoby mieć zasięg globalny, czy jest możliwe skonstruowanie takiej umowy, która mogłaby być podpisywana elektronicznie przez osobę indywidualną z dowolnego kraju, z firmą zarejestrowaną w Polsce? Jaki sąd by rozstrzygał ewentualny spór na arenie międzynarodowej?

Dziękuję i pozdrawiam,
Z.

dammnit napisał:
... Jak wygląda sprawa z przechowywaniem praw autorskich...
Nie ma czegoś takiego jak przechowywanie praw autorskich, to jest wartość niematerialna, nie można ich przechowywać. Ty masz na myśli przechowywanie egzemplarza utworu, a Twoje działanie ma znamiona działalności Organizacji Zbiorowego Zarządzania prawami autorskimi na które należy uzyskać odpowiednie zezwolenie. Czytaj Rozdział 12 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

PS.
Nic nowego nie wymyśliłeś.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Nie ma czegoś takiego jak przechowywanie praw autorskich, to jest wartość niematerialna, nie można ich przechowywać. Ty masz na myśli przechowywanie egzemplarza utworu, a Twoje działanie ma znamiona działalności Organizacji Zbiorowego Zarządzania prawami autorskimi na które należy uzyskać odpowiednie zezwolenie. Czytaj Rozdział 12 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Ok, w takim razie źle się wyraziłam, my bad :) Nie jestem prawnikiem, tylko architektem, pierwszy raz w życiu potrzebuję porady i chcę z niej skorzystać odpłatnie, jednak poprzedzając to wstępnym rozeznaniem, bo nie ma sensu płacić i dowiedzieć się, że jest to "absolutnie niemożliwe".

Czy jeśli osoba fizyczna podpisze ze mną umowę, w której dobrowolnie wyraża zgodę na przechowywanie egzemplarza utworu, to nadal potrzebuję zgody z OZZ? To trochę nielogiczne, jeśli ktoś chce mi coś dać do przechowania i mam to na piśmie, to dlaczego muszę mieć jakieś dodatkowe pozwolenie?

dammnit napisał:
... Czy jeśli osoba fizyczna podpisze ze mną umowę, w której dobrowolnie wyraża zgodę na przechowywanie egzemplarza utworu, to nadal potrzebuję zgody z OZZ? To trochę nielogiczne, jeśli ktoś chce mi coś dać do przechowania i mam to na piśmie, to dlaczego muszę mieć jakieś dodatkowe pozwolenie?
Jeśli nabywasz egzemplarz utworu nie potrzebujesz niczyjej zgody na jego przechowywanie czy też dalszą odsprzedaż. Kupując egzemplarz utworu nie nabywasz żadnych praw do utworu jako takiego.

Jeśli chciałbyś z kilkoma osobami zawierać umowę o zarządzaniu ich prawami autorskimi majątkowymi do konkretnych utworów to wtedy stajesz się OZZ, zatem ponownie odsyłam Ciebie do Rozdziału 12 UoPAiPP.

Ostatnia edycja:
Powrót