Przeciekający namiot

• Autor wątku Autor wątku adelcia13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adelcia13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. W lipcu br. zakupiłam przez Allegro namiot . Nowy od firmy morele. Niestety już pod czas pierwszego intensywnego deszczu namiot zaczął przeciekać . Po powrocie odesłałam namiot do sprzedawcy w ramach reklamacji. Jaki w tym wypadku mam prawa? Póki co nie otrzymałam jeszcze żadnej odpowiedzi od sprzedawcy. Czy mogę zadać zwrotu gotówki ? Szczerze mówiąc wymiana namiotu na „ niby dobry” mnie nie interesuje ponieważ nie wyobrażam sobie wyjazdu ze sprzętem , do którego nie mam zaufania. To nie buty , czy kurtka tylko namiot., w którym nocuję. Czy w tym wypadku mam jakieś dodatkowe prawa? Co zrobić jeżeli sprzedawca nie uzna reklamacji?

Po pierwsze poszukaj na forum pod hasłem rękojmia za wady. Po drugie poczytaj art. 556-576 kc. Tam masz szereg swoich praw. Zgłaszając reklamację należy określić jedno żądanie z art 560 albo 561 kc. Możesz też reklamować z gwarancji jeśli została udzielona - na jej warunkach, ale przeważnie są one gorsze niż uprawnienia z rękojmi. Sprzedawca nie ma prawa decydować jaki rodzaj reklamacji zgłaszasz. Jeśli sprzedawca odrzuci reklamację to można złożyć ją ponownie z opinią rzeczoznawcy o wadzie (żądając pokrycia kosztów opinii), można też poprosić Rzecznika Praw Konsumenta o pomoc.

Dziękuję bardzo za pomoc. Dzisiaj udałam się do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta po poradę. Mam nadzieję, że nie będę musiała toczyć bojów ale wiedza nie nie boli. Jeszcze raz dziękuję za informacje oraz poświęcony czas. Pozdrawiam .

Powrót