PRZED SĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY Chomikuj

• Autor wątku Autor wątku RusekNvd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RusekNvd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
"Możliwa próba oszustwa.
Wiadomości od tego użytkownika zostały zgłoszone przez innych jako próby oszustwa. Jeśli treść tej wiadomości budzi Twoje wątpliwości - po prostu usuń ją ze swojej skrzynki nie odpisując na nią.
Pamiętaj, że administracja serwisu nigdy nie poprosi Cię o podanie hasła do konta. " - Info w czerwonej ramce przed tą wiadomością :)
Później to :

Twórca programów komputerowych:
„GLOBALPROFIT Daniel Tokarz”
48-340 Głuchołazy, ul. Norwida 11/5
email: danieltokarz@globalprofit.pl, tel.693 27 44 95

PRZEDSĄDOWE WEZWANIE DO ZAPŁATY
wzywam użytkownika domeny „chomikuj.pl” do zaniechania naruszeń związanych z rozpowszechnianiem - bez zgody twórcy - programów komputerowych za pośrednictwem Internetu, w szczególności przy użyciu strony internetowej „chomikuj.pl” oraz wzywam użytkownika domeny „chomikuj.pl” do zapłaty na rzecz twórcy programów komputerowych kwoty 1000 zł (słownie: tysiąc złotych) tytułem naprawienia szkody za już rozpowszechnione przez użytkowania za pośrednictwem strony internetowej „chomikuj.pl” oprogramowanie komputerowe, będące wyłączną własnością firmy „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz” tj. program „Głośny Sąsiad”
UZASADNIENIE
Firma „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz” prowadzi działalność gospodarczą polegającą między innymi na produkcji oprogramowania komputerowego, filmów, nagrań wideo i programów telewizyjnych i – związaną z tą produkcją – sprzedażą oraz wydawnictwem tworzonych programów.
Od dłuższego czasu firma „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz” obserwuje znaczący spadek obrotów związanych ze sprzedażą programów komputerowych. Bezpośrednią i wyłączną przyczyną tego stanu rzeczy jest umieszczanie przez użytkowników domen na internetowych portalach społecznościowych – bez zgody twórcy – programów komputerowych nie będących ich własnością przez co, użytkownicy ci naruszają przepisy ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. - o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. Z 2006 r., Nr 90, poz. 631 z późniejszymi zmianami.
Należność proszę wpłacić w nieprzekraczalnym terminie 14 (czternastu) dni, liczonym od dnia otrzymania niniejszego wezwania na rachunek bankowy twórcy programów, prowadzony przez:
Mbank S.A. Nr30 1140 2004 0000 3402 3561 6507
odbiorca: GlobalProfit Daniel Tokarz, Norwida 11/5, 48-340 Głuchołazy
Jednocześnie informuję, że brak dokonania wpłaty powyższej należności w wyznaczonym do tego terminie spowoduje natychmiastowe (po uzyskaniu od domeny internetowej „chomikuj.pl” danych osobowych/numeru IP użytkownika do którego jest adresowane niniejsze wezwanie) skierowanie sprawy na drogę sądowego postępowania cywilnego oraz karnego oświadczając przy tym, że za dzień spełnienia przedmiotowego świadczenia uważa się dzień uznania rachunku bankowego twórcy programów.
Działania firmy „GLOBALPROFIT Daniel Tokarz” zmierzające do skierowania sprawy na drogę postępowania karnego sprowadzą do sporządzenia zawiadomienia do właściwej miejscowo prokuratury rejonowej o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przez użytkownika domeny „chomiku.pl” przestępstwa penalizowanego w art. 116 ustawy, zagrożonego - w zależności od tego czy przestępstwo zostało popełnione w typie zasadniczym, uprzywilejowanym czy też kwalifikowanym - karą grzywny, ograniczenia wolności oraz pozbawienia wolności do lat 5.

Czy to prawda, czy oszustwo ? Czy mam usunąć chomika i to mi pomoże ? Czy to tylko groźba i jak nic nie odpiszę, odpuszczą mi ? Proszę o pomoc, ale tylko w tedy jak się domyślacie albo wiecie coś o tym na pewno, nie piszcie głupot .

Dodam, że ten użytkownik który mi to wysłał został czasowo zablokowany(nick:GProfit)

Przyznaję, że dla mnie wygląda to gorzej aniżeli przedsądowe wezwanie do zapłaty od Kancelarii Pro Bono, które dostałam, bo oni działali w imieniu jakiejś firmy, a tutaj firma działa za siebie... Ja dostałam od kancelarii na chomikuj wezwanie w listopadzie, chomika skasowałam i do tej pory nic... ale nie wiem, co doradzić w sumie.
Poczytaj tematy:
http://forumprawne.org/prawo-autors...pro-bono-przedsadowe-wezwanie-do-zaplaty.html
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/306345-kancelaria-pro-bono-cz-2-a.html
Ciekawie się to wszystko rozwinęło...
Ale, ja bym chyba olała to wezwanie i czekała na rozwój wydarzeń :P
Pamiętaj, że IP to nie osoba;)

Coś w stylu Pro Bono... Raczej ci nic nie zrobią, gdyż chomikuj nie wyda im adresów IP bez nakazu policyjnego (przynajmniej tak to jest w Polsce).A portal ma siedzibę na Cyprze, gdzie obowiązuje tamtejsze prawo.:cool:
Tak było z Pro Bono :D

Zablokowałem wszystkie pliki na chomiku, mam usunąć konto, czy blokada plików wystarczy ? Już nie będę nic udostępniać do pobierania, jedynie będę sam pobierać.

Jeśli rzeczywiście mają coś zrobić, blokowanie lub usuwanie chomika nic nie da. Jednak raczej nic nie zrobią :D

Powrót